Граждани спряха с жива верига доразрушаването на тютюневия склад в Пловдив

Общината оправда даденото разрешение с грешка отпреди 30 г., Министерството на културата опроверга

Министерството на културата опроверга кмета на Пловдив Иван Тотев, че една от сградите на емблематичните тютюневи складове в града, чието събаряне започна в неделя, не се води паметник на културата поради техническа грешка. "Сградата е деклариран паметник на културата от 1977 г. Тя се намира на територията на групов паметник – Историческа зона "Филипопол – Тримонциум – Пловдив”, обявена с Протокол № 5 от 22.05.2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата", съобщиха от ведомството в понеделник следобед след избухналото гражданско недоволство и твърденията на община Пловдив, че сградата подлежи на събаряне, тъй като заради техническа грешка отпреди години тя не се води паметник на културата, въпреки че би трябвало.

Предстои да се разбере дали община Пловдив е представила пред гражданите и медиите фалшив документ.

Министерството на културата разпореди проверка по случая, а инспекторатът на към ведомството пък обяви, че е разпоредил да спре събарянето на сградата.

Това вече се бе случило, след като граждани на Пловдив направиха жива верига в понеделник сутринта, за да попречат на по-нататъшното разрушаване на един от бившите тютюневи складове, което започна в неделя.

В знак на протест граждани струпаха десетки тухли от разрушената сграда пред стълбите на общината. Докато чакаха някой от градската управа да им обърне внимание, протестиращите трупаха тухли пред входа, а охраната на общината ги разчистваше.

Всъщност, пететажната постройка, която е част от зона, обявена за културно наследство, е почти разрушена. Останали са само части от носещи стени и стърчащи греди от срутилия се покрив. Със спирането на разрушителните дейности бяха спасени ценни стенописи в сградата, които още не са унищожени. Техният автор твърди, че има начин да бъдат спасени, ако общината поиска.

В крайна сметка част от протестиращите граждани разговаряха с кмета Иван Тотев (ГЕРБ) и след срещата той обяви, че общината ще направи всичко по силите си и според закона за възстановяване на склада в оригиналния му вид. Общината се ангажира и да разговаря със собствениците за обратно изкупуване на имота.

Междувременно пловдивската окръжна прокуратура образува проверка във връзка със скандалното събаряне на сградата, на чието място трябваше да се строи луксозен хотел.

Общината ще преговаря за изкупуване на имота и възстановяването на сградата
“Община Пловдив ще съдейства на всички органи, които са се включили и са взели отношение по повдигнатата от гражданите на Пловдив тема за тютюневия склад на улица “Одрин“ № 8“, обяви Иван Тотев на среща с протестиращите.

“Същото ще направим и по отношение на другите складове, а резултатите от тези срещи ще бъдат обявени пред пловдивската общественост", увери той.

Тотев каза, че администрацията ще търси истината, която да доведе до запазване на архитектурния паметник и да се даде възможност за реализиране на проекта “Пловдив 2019“ във връзка с кандидатурата на града за Европейска столица на културата.

Предстои среща със собствениците на сградата за изкупуването на имота от Община Пловдив, за да може след това сградата да бъде възстановена в оригиналния ѝ вид. Ще се обсъди и възможността за изкупуването на фреската на Вълчан Петров, която да бъде реставрирана и запазена.

Тотев заяви, че издадената документация на инвеститорите е законна. Той се позова на удостоверение от Националния институт за недвижимо културно наследство от 2010 година, в което е записано, че сградата на улица “Одрин“ 8 е извън обхвата на територията с културно-историческо наследство със статут на групов археологически паметник на културата.

През 2010 г. е представен проект за строеж, който е одобрен от Община Пловдив. Всички законови норми са спазени, изтъкна Тотев.

Аз издадох разрешителното за бутане на тютюневия склад през 2010 г., каза пред журналисти и протестиращи главният архитект на Пловдив Румен Русев, съобщи сайтът Plovdiv24.bg.
"Издадох разрешителното за бутане на тютюневия склад през 2010 г., а през 2014 го презаверих -на база одобрени проекти, които влизат в подробния устройствен план на града.

Направих го, защото законът ме задължава, когато документите на инвеститора са изрядни, да подпиша", каза Русев.

Всъщност техническата грешка за сградата на ул. “Одрин" 8 е направена още през 1985 г., когато е сбъркан снимачният номер и вместо за паметник на културата да се отбележи сградата на номер 8, се отбелязва тази на отсрещната страна.

Фактическата грешка е отстранена със заповед на директора на Национален институт за недвижимо културно наследство на 28 януари тази година, заяви архитект Жана Джугаланова, експерт в институцията. Заповедта обаче тепърва трябва да бъде изпратена на община Пловдив.

Никой не обясни защо "грешката" е оправена чак сега, при положение че само миналата година на няколко пъти Тютюневият град беше включен в предизборната кампания и се правиха дискусии за бъдещето му като среда за културни прояви. Месец преди изборите например Иван Тотев обясняваше, че общината ще се опита да изкупи обратно складовете и да ги направи арт квартал, като уверяваше, че са в добри отношения с всички собственици.

Пловдивската окръжна прокуратура образува проверка във връзка със събарянето на сградата. Ще се проверява както статутът на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Проверката ще бъде извършена от "Икономическа полиция" в срок от 30 дни.

Видео: Йордан Иванов/Фейсбук

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?