"Граждани срещу ДС" протестираха срещу ченгетата в изборните листи

Движение "Граждани срещу ДС" протестира в петък срещу поредното включване на агенти на бившите комунистически служби в листите за народни представители. Протестът бе в градинката между Народното събрание и Софийския университет "Св. Климент Охридски".

От движението, в което влизат осем неправителствени организации, стартираха национална подписка срещу участието на щатни и нещатни сътрудници на ДС в изборите. "Граждани срещу ДС" ще поискат следващият парламент да приеме закон за лустрация и да създаде Институт за национална памет.

Васил Къдринов от движението обясни пред Mediapool, че целта на института ще е образователна, тъй като сегашната комисия по досиетата само агентуртния апарат, но не учи. Къдринов добави, че ще се настоява комунистическият период да залегне обстойно в учебниците по история, в които в момента е много бегло засегнат.

Комисията по досиетата още не е огласила агентите сред кандидатите за депутати в предстоящия парламент, но миналото на някои е известно от предишни проверки, добави Къдринов.

Той посочи издигнатия от ГЕРБ председател на НИМ Божидар Димитров, който е мажоритарен кандидат и водач на листа в Бургас.

Известна е принадлежността към ДС на идера на ВМРО Красимир Каракачанов, който е водач на листа и мажоритарен кандидат в Русе от листа на партията РЗС, и активистът на ВМРО Бойко Ватев, който се явява в Пловдив също от партията на Яне Янев.

Споделяне

Още от България