Граждани в Хонконг започнаха сами да произвеждат хирургически маски

Граждани в Хонконг започнаха сами да произвеждат хирургически маски

Хонконгски граждани създадоха фабрика за производство на хирургически маски, които не достигат заради дошлата от континентален Китай епидемия на коронавирус, предаде Ройтерс.

След като Хонконг съобщи миналия месец за първия случай на новия коронавирус на своя територия, местните жители започнаха панически да изкупуват маските и мокрите кърпички. Групата хонконгци, решили да отворят предприятието, искат да улеснят достъпа до хирургически маски и да спрат покачването на цената им в някои магазини.

Лидер на групата е кинодеец, представил се само с едно име - Тан, от страх властите да не решат, че ги критикува. Ядосах се, докато търсех маски. На някои места са свършили, а на други продават маски, доставяни от чужбина, на изключително високи цени. "Помислих си, че да произведеш маска не е толкова трудно", казва той в цеха, намиращ се близо до границата с Китай.

Тан и финансовите му партньори са платили 150 000 долара за внасянето от Индия на машина за производство на маски. Тя произвежда по 100 000 маски на ден и Тан се надява до април да разполага с осем машини. Една маска, произведена от Тан и партньорите му, струва един хонконгски долар (13 американски цента). За сравнение, в някои от магазините в Хонконг цената е десет хонконгски долара за бройка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?