Гражданин на Италия е осъден за шега с ебола в самолет

Гражданин на Италия бе арестуван на летището в ирландската столица Дъблин и осъден по съкратената процедура за нелепа шега с ебола, съобщиха италиански медии.

Експертът по информатика Роберто Бинаски, на 56 години, пътувал със своята съпруга и дъщеря с редовен полет на ирландската авиокомпания „Еър Лингъс” от Милано за Дъблин. Той отивал на конференция в Ирландия. Решил да се пошегува и подал на дъщеря си пластмасова чаша с кафе, върху чийто капак написал на италиански „Внимание ебола”.

Член на екипажа забелязал надписа в купа на използваните чаши и попитал Бинаски дали той е автор на писанието. Италианецът отговорил утвърдително и екипажът незабавно алармирал летищните власти в Дъблин.

Задействана била процедурата за бедствие и след кацането на самолета с 142 пътници около него би образуван кордон. Цялото семейство Бинаски било арестувано.

„Дъщеря ми си поръча кафе и аз пръв отпих от чашата. Понеже знам колко държи на чистотата, взех една от нейните писалки и написах изречението, след което поставих чашата пред нея”, обяснил италианецът в районния съд в Дъблин и поднесъл своите извинения.

Съдията Антъни Халпин заявил, че това не може да бъде окачествено по друг начин, освен като „отвратителна шега”. Според него все едно, че подсъдимият е написал върху салфетка предупреждение за бомба в самолета.

Роберто Бинаски се признал за виновен по обвинението в поведение, което представлява заплаха, злоупотреба и обида на борда на самолет. Съдът постановил той да заплати глоба от 2500 евро в полза на католическа благотворителна организация, която се грижи за бездомни хора в Дъблин.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?