Гражданите могат да проверят избирателната си секция в интернет

Снимка: БГНЕС

Гражданите могат да проверят избирателната си секция, в която ще гласуват на изборите на 26 март, по интернет или телефон.

Това съобщи Министерството на регионалното развитие, под чиято шапка е Главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), изготвяща избирателните списъци.

Освен да направят справка къде ще гласуват избирателите ще могат онлайн да подават "Искане за гласуване по настоящ адрес" и да регистрират по електронен път издадените "Удостоверения за гласуване на друго място" от общинските администрации. За целта обаче се изисква идентификация с електронен подпис.

Другият начин за проверка на изборната секция е чрез SMS на номер 18429. Той е единен и за трите мобилни оператора - "МТел", "Теленор" и "Виваком". Цената на едно кратко съобщение e 25 стотинки без ДДС.

В текста на есемеса се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща отговор с номера и адреса на избирателната секция за избори за Народно събрание за въведения ЕГН.
Проверка може да се направи и чрез стационарен или мобилен телефон, след като се набере номер 0800 1 4726. Телефонът е безплатен за цялата страна.

Споделяне

Още от Избори 2017