Гражданите на 16 островни държави ще пътуват без визи в Шенгенското пространство

Гражданите на 16 островни държави скоро ще могат да пътуват в Шенгенското пространство без визи, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

"Пътуването без визи не е само символичен жест — то ще има пряко отражение върху гражданите на тези държави и върху гражданите на ЕС под формата на повече контакти между хората и възможности за бизнес“, заяви Сесилия Малмстрьом, еврокомисар в областта на вътрешните работи.

 

Европейската комисия предложи да се добавят 5 карибски островни държави - Гренада, Доминика, Сейнт Винсънт и Гренадини, Сейнт Лусия и Тринидад и Тобаго, 10 тихоокеански островни държави - Вануату, Кирибати, Маршалови острови, Микронезия, Науру, Палау, Самоа, Соломонови острови, Тонга и Тувалу и Източен Тимор към списъка на третите държави и територии, чиито граждани са освободени от задължението за притежаване на виза.

 

Целта е да се улесни пътуването в Шенгенското пространство, както и в Кипър, България и Румъния. От гражданите на тези държави вече няма да се изисква виза за краткосрочно пребиваване (до 90 дни), ако те притежават паспорт, независимо дали става въпрос за посещения с цел бизнес или туризъм, или за посещения на роднини. Това ще направи планирането на пътуванията по-лесно и ще намали разходите за пътуване. Поради ограниченото консулско присъствие на държавите членки в много от тези държави на кандидатите за виза често се налага да пътуват в чужбина, за да подадат заявление за шенгенска виза.

 

В предложението на Комисията се предвижда освобождаването от изискването за виза да бъде реципрочно, като със споразумения за премахване на визите ще се осигури безвизов режим за всички граждани на ЕС, които желаят да пътуват до тези държави.

Споделяне

Още от Европа