След като приключиха с Изборния кодекс

Гражданите на Мая Манолова поискаха да дописват и закона за конфликт на интереси

Снимка: БГНЕС

Будни граждани и организации, които участваха активно в четиримесечното писане на проект за Изборен кодекс в комисията на Мая Манолова (БСП), сега видяха себе си като експерти и в областта на конфликта на интереси и поискаха да участват в ремонтирането на закона за неговото предотвратяване.

На дискусия с представители на гражданското общество в парламента за прилагането на Закона за конфликт на интереси депутатът от БСП Кирил Добрев обяви, че са нужни законодателни промени, които да дадат независимост на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Народният представител, който оглавява временната комисия, създадена след случая с тефтерчето на Филип Златанов с инициали на политици и инструкции към тях, посочи, че у председателя на КПУКИ в момента е концентрирана прекомерна власт, някои случаи се решавали за 20 дни, а други – за 2 месеца и понякога това не стигало.

По думите на колежката му Манолова пък, която участва в качеството си на председател на звеното за работа с граждански организации в парламента, законът за конфликт на интереси има нужда от "пренаписване".

По нейните думи нормативния акт трябвало да бъде с разширен обхватът, тъй като в него не влизат частните съдебни изпълнители, членовете на различни органи, които разпределят публични и европейски пари. Освен това било нужно да има заместник-председател, а редът, в който се обработват сигналите, да се определя с жребий.

Николай Николов, член на КПУКИ от квотата на президента, посочи необходимостта от децентрализация в работата на комисията и от намаляване на административните процедури, заради които някои окончателни решения се бавят по две години.

От "Атака" се обявиха за промяна в процедурата за избор на председател. В момента шефът на КПУКИ се избира от парламента, което според депутата Илиан Тодоров означава, че е "спуснат" от управляващите. Той обаче не обясни по какъв друг начин може да се избира председател на комисията.

Естествено в дискусията не пропуснаха да се включат и гражданите, които дадоха своите препоръки. Очаквано те поискаха повече граждански контрол.

Гражданката Нина Гергова, която оглавява протестите срещу президента Плевнелиев, и участваше в комисията за изготвяне на Изборен кодекс, в чиято история остана с предложението си партиите да извършват стопанска и селскостопанска дейност, също даде своите препоръки в областта на конфликта на интереси.

Представяйки се от "Сдружение за граждански контрол върху институциите" (наскоро Гергова се представяше и като член на организацията, подкрепяща Орешарски "За нов обществен договор"), Гергова предложи съставът на КПУКИ да бъде увеличен на не по-малко от 10 души и към нея да бъде сформиран съвет от поне трима представители на гражданското общество - "тричленка", уточни тя.

Друг гражданин настоя КПУКИ да има трима председатели – един, който да се занимава с конфликтите на интереси в институциите, един, който да решава проблемите на гражданите, и един, който да разбира от финансови въпроси. А Ангел Гаджев, представил се като "един от обикновените хора", настоя за справедливост, особено в столичните общински фирми, където имало много конфликти на интереси.

Цветана Гочева от "Българска асоциация за погребална култура" поиска броят на разследваните лица по закон да бъде увеличен и да бъдат включени главните архитекти на градовете и на районите, ако има такива.

В заседанието очаквано участие взеха и лидерът на партия "Другата България" Божидар Томалевски, комитет "Равни пред закона" и пенсионерското движение "Народен юмрук".

В края на дискусията от думите на депутата Кирил Добрев стана ясно, че промени в закона ще се правят едва когато съставът на комисията бъде допълнен. Сега той е съкратен след като председателят ѝ подаде оставка, а членът ѝ Сабрие Сапунджеива стана заместник-министър на правосъдието.

"Забавянето" не предизвика никакви колебания или недоволство в гражданите, които искат да пишат закона. По тази причина те поискаха веднага да се състави списък с гражданския съвет към комисията на Добрев и да им бъде предоставено работно помещение в парламента.

"Мая Манолова много ви е разглезила, охрана не искате ли", попита депутатът и така сбирката приключи.

_______________

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
На фокус
                               
Проектът "Ефективни форми на гражданското участие в процеса на взимане на решения и контрол върху управлението" има за цел да фокусира вниманието върху обществените съвети като форма на гражданско участие в управлението.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟На фокус“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Ако сте гражданска организация и участвате в обществен съвет, имате преки впечатления и предложения, които искате да споделите, свържете се с нас тук.

Още от На фокус