Гражданите, разполагащи с досиета, да ги предадат до 5 май

Всички граждани и юридически лица, притежаващи архиви от репресивните органи на бившата Държавна сигурност (ДС), да ги предадат в новосформираната комисия по досиетата до 5 май, призоваха членовете ѝ в четвъртък. Санкциите за неспазване на срока – според закона – са от 15 до 20 хил. лв. глоба и затвор от 3 до 6 години.

Според нормативната уредба документите могат да бъдат предоставени лично, по пощата или по друг начин. Архивите могат да се предават и в кабинета на  председателя на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров, по факс 988 51 11 или на електронен адрес К[email protected]  

Деветте души, призвани да разсекретяват досиетата, заседават в кабинета на Свинаров, тъй като все още не разполагат със собствена сграда, а и няма идеи  за такава. Предстои среща с министъра на регионалната развитие и благоустройството Асен Гагаузов, на която да се реши къде ще се помещава комисията.

Следващия понеделник се очаква да бъдат обявени в интернет резултатите от проверката на комисията за принадлежност към ДС на кандидатите за евродепутати. От това обаче едва ли ще произтекат някакви последици – социалистите не дават признаци, че ще изтеглят хората си, за които е известно, че са сътрудничили на репресивния апарат на комунистическия режим. 

Споделяне

Още по темата

Още от България