Гражданите са платили повече данъци от бизнеса през 2019 г.

НАП отчете рекордни приходи от близо 24 млрд. лв.

Гражданите са платили повече данъци от бизнеса през 2019 г.

Гражданите са платили повече данъци от бизнеса през изминалата година.

Приходите в държавния бюджет от данъка върху доходите на физическите лица е 3.6 млрд. лв., а постъпленията от корпоративни данъци са 2.8 млрд. лв.

Нетните приходи от ДДС пък възлизат на 6.8 млрд. лв. Този данък се калкулира върху крайната цена на стоката или услугата и отново се поема от гражданите.

Това е посочено в съобщение на Националната агенция по приходите (НАП), която отчита рекордно събрани приходи.

Общите постъпления от данъци и осигурителни вноски по сметките на НАП възлизат на 23 милиарда и 870 милиона леваационалната агенция за приходите за 2019 г. сочат данните на приходното ведомство.

Сумата е с рекордните 2.8 млрд. лв. повече спрямо постъпленията през 2018 г. и с около 628 млн. лв. над планираното за годината.

Данъчните приходи възлизат на 13.3 млрд. лв.

Осигурителните вноски, постъпили в бюджета, са общо 10.3 млрд. лв. В това число влизат 6.2 млрд. лв. вноски за държавното обществено осигуряване, 2.6 млрд. лв. здравно-осигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

"Приходите в НАП са на рекордно високо ниво през 2019 г., като увеличението им значително изпреварва ръста на брутния вътрешен продукт. Увеличават се както доброволно внесените суми, така и тези, акумулирани в производство по събиране", казва изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

Тя благодари на целия екип на НАП за професионалната работа и отличните резултати, както и на данъкоплатците, които добросъвестно и честно спазват закона.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?