Гражданска акция срещу войната по пътищата в София

Гражданска акция срещу войната по пътищата в София

Граждански и професионални сдружения организират във вторник инициатива за спиране на войната по пътищата. Мероприятието включва дискусия за безопасността и сигурността по пътищата на България, която ще бъде последвана от протестно шествие в София.

Участие са заявили Сдружение "Мрежа за инициативи и решения", "Софийски мотористи", "Обществен съвет за пътна безопасност", колоездачен клуб "Велосити", Клуб-Мото БГ, Фондация “Безопасни улици от Валя”, Гражданска инициатива – “За Красна поляна”, Съюз “Такси”, Сдружение “SOS – ПТП”, Гражданско сдружение “Релсов и обществен транспорт”, Гражданска платформа “Гражданите”. Ще се включат още експерти и пострадали от пътни произшествия граждани.

От инициативата заявяват, че въпреки предприетите мерки да се намалят жертвите на катастрофи, България е единствената страна в ЕС, която за седем години не е подобрила безопасността си на движение по пътищата, което все още е на нивото от 2011 година. "Това е причината всички ние, гражданите на тази държава, да поискаме изготвяне на нова ефективна стратегия за отстраняване причините, водещи до загуба на животи на пътя. Ние смятаме, че е необходимо изготвяне на План за действие и създаване на държавен орган, отговорен за управлението на риска от пътнотранспортни произшествия", сочат организаторите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?