Гражданска инициатива внесе близо 5000 подписа в ЦИК "За" електронното гласуване

Гражданска инициатива внесе близо 5000 подписа в ЦИК "За" електронното гласуване

Представители на гражданската инициатива "Гласувай без граници" внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) събраните в страната и чужбина близо 5 000 подписа, за да се регистрира като застъпник в предстоящата разяснителна кампания за референдума, на който въпросът е за електронно гласуване от разстояние.

Подписката бе стартирана от тенис-легендата Мануела Малеева-Франиер и за 12 дни са събрани 4799 подписа.

На гражданските комитети, за разлика от партиите, са необходими са най-малко 2 500 подписа, за да се регистрират като застъпници.

Кампанията по събирането на подписите стартира официално на 26 август и приключи на 6 септември. В нея участваха на изцяло доброволни начала над 60 човека, между които членовете на Инициативния комитет, начело на който застана Мануела Малеева; експерти от България, както и такива живеещи във Франция, Белгия, Швейцария, Германия, Канада, САЩ, Люксембург, Холандия, Испания, Великобритания; съмишленици; граждански организации.


Подписите бяха събирани на различни места в цялата страна – София, Пловдив, Варна, Сливен, Бургас, Созопол, Габрово, Велико Търново, Пазарджик, Черноморец, Лозенец, къмпинг Корал, къмпинг Градина. Както и в ключови градове в Германия, Канада, Франция, Белгия, Швейцария, Великобритания.

"Гласувай без граници" се регистрира като застъпник на отговор "Да" на референдума, който ще се проведе заедно с местните избори на 25 октомври. Единственият въпрос, който Народното събрание остави, е: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?"

Това е единственият комитет, който събираше подписи пред медиите и на предварително обявени места. Изненадата обаче била, че в регистъра в ЦИК вече имало регистрирани други три инициативни комитета, за които никой не е чувал да са организирали събиране на подписи.

Споделяне

Още по темата

Още от България