"Гражданска отговорност" ще поскъпне с около 5-10% тази година

Няма да се повтори шоковото вдигане на цената от 2018 г. с около 50%, прогнозира застраховател

Константин Велев

Най-малко с 5-10% ще поскъпне задължителната застраховка "Гражданска отговорност" тази година.

Това стана ясно от интервю за БНР на изпълнителния директор на застрахователно дружество "Армеец" Константин Велев, който е и член на бюрото "Зелена карта".

По думите на Велев към това оскъпяване ще се добави и цената на общия презастрахователен договор, която секторът трябва да сключи заради мониторинга върху България от системата "Зелена карта", чрез която се покриват щетите при катастрофи на български автомобили зад граница.

Презастрахователният договор още не е сключен и няма официално обявена цена, но по предварителни оценки на експерти тя се очаква да бъде около 20 млн. лв., които ще бъдат разпределени върху крайните клиенти.

България е единствената държава в системата "Зелена карта", на която някога е бил налаган мониторинг поради неплащане на щети основно от един от застрахователите – "Лев инс", който от своя страна твърди, че проблемът е заради застрахователни измами в чужбина.

Константин Велев заяви, че не може да прогнозира поскъпването в различните компании заради договора, тъй като най-вероятно ще има разлики при отделните компании.

"От 5 до 10% е един нормален ръст през годините на годишна база, който ръст, разбира се, е повлияван от различни фактори през годините. Но няма някакви фактори, които тази година да оказват по-сериозно въздействие, освен въпросната презастрахователна програма", заяви Велев пред националното радио.

Той бе категоричен, че тази година не може да се очаква повторение на драстичния ръст на цената на застраховката "Гражданска отговорност" от миналата година, когато тя поскъпна с около 50% до над 300 лв. за масовия клас автомобили.

Константин Велев уточни, че влизането в системата "бонус-малус", при която стойността на застраховката се определя от поведението на водача на пътя, със сигурност ще промени цените, но най-вероятно това няма да се случи тази година. Комисията за финансов надзор наскоро обяви, че възстановява работата по системата, но тя ще бъде представена за обществено обсъждане най-рано през есента.

"Моето усещане е, че нашето общество не е готово да приеме идеята за малус (надценка за некоректните водачи, б. р.), а само за бонус (отстъпка за коректните, б. р.)", каза още Константин Велев.

"Като цяло няма как да очакваме евтина "Гражданска отговорност", при положение че ежедневно ставаме свидетели на арогантно поведение на пътя", обобщи Константин Велев.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?