"Гражданска отговорност" под 95 лв. е недопустима

Комисията за финансов надзор (КФН) счита за недопустимо директни продажби на застраховка "Гражданска отговорност" на цена под 95 лв. годишно за коли с двигател до 1800 куб. см, съобщи председателят на комисията Апостол Апостолов.

За коли с двигател 1800-2500 куб. см. минималната застраховка "Гражданска отговорност" не трябва да бъде под 135 лв., а за машините с двигател над 2500 куб. см. застраховката не бива да бъде под 290 лв. При ползването на брокери и агенти цената на застраховката трябва да нарасне минимум с размера на тяхната комисиона.

Продажбата под тези ориентировъчни минимални годишни премии ще бъде отчитана като нарушение на Наредба 18 от 10 ноември 2004 г. на КФН и нарушителите ще бъдат санкционирани, съгласно Закона за застраховането, каза Апостолов.

С тази наредбата е въведена абсолютна забрана за застрахователите, застрахователните брокери и агенти да предлагат или да предоставят облаги под каквато и да е форма при сключване на застраховка "Гражданска отговорност".

Забранени са и отстъпките при годишен технически преглед или пътна помощ, намаляването на цената на други застраховки в пакет с "Гражданска отговорност" или "Злополука", както и връщането на част от застрахователната премия или изплащане на други суми, различни от застрахователните събития.

Апостолов посочи, че КФН приема сигнали за нарушение на телефон 090032300, като разговорът ще бъде таксуван по 18 стотинки за 1 минута.

Санкциите за нарушение на подзаконов нормативен акт, какъвто са наредбите, са от 500 до 5000 лева за физическо лице и от 1000 до 20 000 лева за юридическо лице.

Все още КФН не може да налага санкции, защото няма заместник-председател с ресор застраховане, посочи Апостолов.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?