Гражданската конфискация мина първия си тест със спомени за лова на вещици

Костов поиска гаранции, че МВР няма да използва закона за репресии, Анастасов към левицата: “Смешни сте!”

Гражданската конфискация мина първия си тест със спомени за лова на вещици

Народното събрание прие в четвъртък на първо четене законопроекта за т.нар. гражданска конфискация с дебат, преминал с размяна на остри реплики и вече изказвани аргументи между управляващото мнозинство и част от опозицията. Подкрепата за новия закон дойде основно от ГЕРБ и независимите депутати. БСП и ДПС бяха "против", а от Синята коалиция гласуваха предимно "въздържал се" и само двама десни депутати бяха "за". Общо 121 депутати застанаха зад спорния закон, 70 бяха "против", а 10 бяха "въздържал се".

Подобно на разглеждането на новите текстове във вътрешната и правната комисия, срещу предложенията на управляващите накратко се изказаха Христо Бисеров (ДПС), Тодор Великов, Мая Манолова (БСП), както и Георги Терзийски (РЗС).

Необходимостта от закон за конфискацията логично бе защитена от зам.-шефа на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ) и от правосъдния министър Диана Ковачева, която веднага след встъпителното си слово напусна залата.

“Това е онзи законопроект, който ние отхвърлихме, леко променен. Въпреки всичките ни опити в комисията да обединим двата проекта (на ГЕРБ и на ДПС – бел. ред.) и да защитим правата на хората, това не се случи”, заяви Христо Бисеров, сравнявайки предвиденото в проекта създаване на териториални звена на комисията за конфискация с башибозуци.

Според Георги Терзийски управляващите искат да върнат средновековния лов на вещици, припомняйки, че тогава имало практика, ако вещиците “пищят, докато са на кладата”, значи са невинни, но ако “не пищят” - значи са виновни. По същия начин, според депутата от РЗС, законът за конфискация ще третира проверяваните за необяснимо богатство.

Мая Манолова доразви тезата му, отбелязвайки, че проектът предвижда проверките да продължават и при евентуалното оневиняване в съда на обвиняеми в тежки престъпления и дори след тяхната смърт. “Ловът на вещиците продължава и след като вещиците са умрели”, заключи Манолова.

Съпредседателят на Синята Коалиция Иван Костов обяви подкрепа от името на колегите си за подобен закон, тъй като трябва “да бъдат отстранени всички пречки, заради които институциите не прилагат конфискация”.

Той обаче отбеляза, че трябва да бъдат категорично изчистени всички съмнения, че разследващите полицаи в МВР, които освен прокурорите също работят по дела, ще могат да използват закона за политически репресии в интерес на изпълнителната власт.

“Трябва да се предвиди начало на процедурата, когато се повдигне обвинение пред съда. В противен случай законът лесно може да се обърне срещу обикновените граждани”, обясни Костов и припомни, че дори без наличието на гражданска конфискация съпругата му е станала жертва на скалъпени от бившия главен прокурор Никола Филчев обвинения за злоупотреби във фондация “Демокрация”.

Защитаващият законопроекта, внесен от Красимир Велчев (ГЕРБ) – Анастас Анастасов, пренебрегна критиките на опозицията и отвърна раздразнено на подметнати реплики от левицата: “Четете закона, смешни сте!”

В подкрепа на твърдението си, че предвидените в Наказателния кодекс случаи, в които съдът постановява отнемане на имущество, не са достатъчни, той цитира статистика, че през 2010 г. това се е случило по 129 дела, като са били конфискувани над 800 000 лева, а през 2011 г. - по 27 производства, като са били отнети над 4 милиона лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България