С цитат на Чърчил и наблюдения за "явно или скрито ровещите по кофите"

Гражданската квота на БСП дебютира пред медиите

сн. БГНЕС

Следващият парламент може да се окаже видимо по-забавен с представителите на т.нар. гражданска квота, които всяка партия вкарва в листите си. Преди ден Коалиция за България обяви своята квота от граждани, а в сряда Сергей Станишев ги представи пред медиите.

Един от любопитните кандидат- депутати на БСП от гражданската квота е досегашният народен представител Георги Терзийски, влязъл в 41-то НС от листата на РЗС, а след това станал независим.

В гражданската квота на червените влизат още процудентът и издател Мартин Захариев, оперният певец Калуди Калудов, директорът на АГ болница "Шейново" Таня Андреева - Райнова, председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев, олимпийският шампион по стрелба Таню Киряков, световният шампион по бокс Детелин Далаклиев и т.н.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев заяви, че "обръща платформата си към всички патриоти, които искат да спасят България от разрухата".

Обяснявайки как "всеки ден при нас (БСП – бел.ред.) идват стотици хора, особено в последните седмици, когато формирахме листите", Станишев разказа как се е срещнал с един от най-възрастните членове на БСП – проф. Петко Андонов, който го призовал "социалистите да се съюзат с гражданите". "Трябва да бъдем заедно с гражданите, защото заедно с тях сме почувствали корупцията, полицейщината, икономическата разруха и арогантността на ГЕРБ", заяви лидерът на БСП.

"С тези граждански листи искаме да дадем стабилни знаци за бъдещето", продължи той, след което представи поотделно всеки от гражданската квота.

"Гражданската квота е съставена от личности, които имат собствена биография, професионална компетентност и позиция, те идват от различни сфери на живота", подчерта лидерът на БСП, който отдели специално внимание на всеки един от тях.

Калуди Калудов и Мартин Захариев получават избираеми места в софийските листи, а Таню Киряков в Русе.

Пламен Грозданов, изпълнителен директор на сдружение "Съюз Произведено в България” и бивш посланик в Москва с агентурно минало, е "приютен" като "гражданин" в червената листа в Сливен.

Психологът Христо Монов е на втора позиция в Бургас. Петър Кънев, вицепрезидент на КРИБ, е на избираемо място във Велико Търново. Председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев е сложен в ямболската листа, а за Пловдив-град от гражданската квота е Петър Чобанов - член на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация. Д-р Таня Андреева е в 25-ти МИР-София.

Бившият избраник на Яне Янев Георги Терзийски е в габровската листа на червените.

Той не успя да обясни защо, след като е влязъл в миналия парламент с кампания срещу тройната коалиция, четири години по-късно ще се застъпва за една от партиите символ на "триглавата ламя", както наричаше Яне Янев управлението на БСП, НДСВ и ДПС.

В крайна сметка от думите на Терзийски стана ясно, че според него единствената алтернатива на ГЕРБ е БСП, а той е "силно срещу ГЕРБ".

"Социално зависимите български граждани нямат регулаторни механизми за защита", каза Терзийски, без да изяснява каквото точно има предвид. Според него също така "хората явно или скрито се приближават към кофите за боклук".

С особен интерес се очакваше представянето на бившия главен редактор на "Плейбой" и бивш издател на сп. "Егоист" Мартин Захариев, който освен богата творческа биография досега демонстра привързаност към различни политически каузи.

След като сам призна, че неговата номинация е "сред най-спорните" и за неговото лично обкръжение, и за избирателите на БСП, Захариев каза, че е приел предложението, защото му е писнало да е в плен в собствената си родина. От думите му стана ясно, че потисникът е ГЕРБ, но пък Захариев така и не обясни с какво се е променил Бойко Борисов от 2005 година, когато издателят се включи в инициативния комитет, издигнал кандидатурата му за кмет на София.

Захариев, който преди броени месеци бе сред учредителите на движението на Слави Бинев ГОРД, а през 2011 г. се включи в издиганено на Меглена Кунева за президент и беше пиар на НДСВ в годините на разцвета на царската партия, обяви че "БСП е портал към гражданите".

Той уточни, че е получил гаранции от Станишев, че гражданският глас ще се чува и затова е седнал на масата на БСП "intuitu personae" ("с оглед на личността" – от латински, бел.ред.).

Захариев каза още, че се осланя на мисълта на Чърчил "Живеем като вземаме, но правим живота като даваме", а цитатът бе произнесен последователно на български и английски.

Останалите представители на гражданската квота бяха далеч по-лаконични. "Това, което ми хареса в тази вълна от протести, бе именно раждането на чувството за солидарност с човека до теб като ценност, а не като средство, което да употребяваш", заяви психологът Христо Монов.

Таня Андреева от болница "Шейново” заяви, че няма обща концепция и план за това - какво трябва да се прави в здравеопазването, без да се мисли до какво това би довело до бъдещето.

Председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев смята, че е време да се разбере, че националната ни култура е нещо много високо. "С този малък език и страна, културата е националната ни сигурност и отговорност за бъдещето”, каза Петев. "Обещавам, че ще подарявам на елита на ГЕРБ, освен "Винету”, и други индиански книги, но положението е много тежко, когато този управленски елит е толкова малограмотен”, заяви още писателят. Според него "трябва да кажем "не" на тази простотия, защото тя не води до нищо духовно, ние обричаме българина на безбъдещност”, посочи Петев.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013