"Гражданската отговорност" поскъпнала с 30% за година

Нена Колчакова, АБЗ

Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" е поскъпнала средно с около 30% през последната година, съобщи главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова в интервю за БНР.

По думите на Колчакова покачването на цената е в резултат от случилото се на застрахователния пазар у нас през 2018 г., но много граждани го усещат сега, защото сега подновяват полиците си. През декември дори е имало поевтиняване на месечна база, твърди експертката.

Много потребители твърдят, че цената на полицата им се е вдигнала с около 100 лв. - от около 200 лв. до около 300 лв., но застрахователната асоциация твърди, че поскъпването е по-малко, а средната цена на застраховката през 2018 г. е била към 250 лв.

"Хората, които в момента установяват повишената цена, за последен път са си купували (застраховка, б. р.) в края на декември - началото на януари миналата година. За една година действително има повишение на цената на "Гражданската отговорност". То не се е случило този месец или миналия месец", каза Колчакова.

Една от причините за поскъпването е, че секторът е завършил 2017 г. на загуба в размер на 55 млн. лв., която е трябвало да се компенсира. "Това се дължи на много високата щетимост на застраховка "Гражданска отговорност". Застрахователите нямаха друг избор освен постепенно да започват да повишават цената. През миналата година тя тръгна осезаемо нагоре", поясни Нина Колчакова.

Тя коментира и фалстарта на системата "бонус-малус", след като публичната дискусия по темата през декември завърши неуспешно. "Надяваме се институциите бързо да стигнат до някакъв балансиран подход по този въпрос", каза Нина Колчакова.

Споделяне

Още от Бизнес