Граждански активист от Варна бит и арестуван в агенцията по кадастъра

Граждански активист от Варна бит и арестуван в агенцията по кадастъра

Варненецът Кънчо Бонев е бил бит и след това арестуван от полицията във вторник при истински екшън, разиграл се в местния офис на Агенцията по кадастъра, където отишъл да получи документ, поискан по реда на достъпа до обществена информация.

63-годишният Бонев е заместник-председател на Обединено гражданско сдружение, което участва в протестите срещу застрояване на Морската градина във Варна. При посещението си в офиса на агенцията той е бил придружаван от неговата съмишленичка арх. Калина Павлова, която съобщи за инцидента.

Според Павлова той е бил бит от охраната на държавната агенция с оправданието, че е крадец на официални документи. Кънчо Бонев е получил множество удари, а последвалият медицински преглед установява, че има кръвонасядания в носа, понесъл е удари в челюстта, веждите и има травма на едно от бедрата.

До побоя се е стигнало при опита на Бонев да си получи вече одобрения достъп до заповед за издаване на кадастрална карта по проекта "Алея първа". Той е отишъл в административна сграда на Службата по геодезия, картография и кадастър в центъра на Варна при Красимира Божкова, която да му предаде документа.

Калина Павлова останала пред кабинета на Божкова, която не я допуснала вътре с обяснението, че достъпът бил издаден само на Бонев, независимо, че Павлова имала пълномощно, издадено ѝ от Бонев.

Пред полицията Бонев разказва, че са му отказани устни обяснения по предоставената заповед за издаване на кадастрален план. Заради това той е решил да напише своето особено мнение върху бележката (приемно-предавателен протокол), която често се издава от институциите при предоставяне на информация по Закона за достъп до обществена информация. Божкова обаче отказва да подпише въпросната бележка с особено мнение и прибрала документа, предоставящ същинската информация.

"Фаталният" момент настъпил, когато той си тръгнал и взел със себе си въпросната бележка, която е носила само неговият подпис.

Два етажа по-надолу Бонев е настигнат от охранителя на държавната агенция Вълю Колев, който според близките на пострадалия е трябвало да вземе документа от чантата му. Охранителят му крещял да се върне по заповед на Красимира Божкова, защото бил "откраднал документ". Бонев не разбрал какъв документ е откраднал, при положение, че Божкова не му е предоставила информация. В крайна сметка охранителят го е задърпал, набил и върнал в кабинета на Божкова. Бонев решил да пише жалба за оказаното срещу него насилие, а пред полицаите Божкова обяснила, че въпросният документ вече не ѝ трябва.

Полицаите отвеждат всички до близкото районно управление, където в крайна сметка Кънчо Бонев е арестуван за хулиганство по нареждане на дежурния прокурор, а Красимира Божкова и охранителят са освободени. След като му са поставени белезниците, той е вдигнал много високо кръвно и полицаите са го вкарали за преглед в линейката със закопчани ръце. Гражданинът е пуснат от РПУ-то след 19 часа вечерта, повече от седем часа, след като е отишъл да дава показания за побоя върху него.

На 63-годишния общественик не било позволено и да се обади на адвокат. На място пристигнал негов близък юрист, но не му е било разрешено да разговаря със задържания.

Пред Mediapool Красимира Божкова заяви, че всичко, което твърдят Бонев и Павлова, е лъжа и добави, че очаква скоро от Агенцията по кадастъра до пуснат официално прессъобщение по случая. До края на работния ден в сряда на сайта на агенцията такова съобщение нямаше.

"Ние (от кадастъра) извикахме полицията заради поведението на Бонев", обясни Красимира Божкова.

По думите ѝ Бонев е арестуван, защото е имал "хулиганско държане". Тя не отрече, че е изпратила охраната по дирите му, защото по думите ѝ е откраднал приемно-предавателния протокол по достъпа до обществена информация. "Вие как бихте постъпили в такъв случай?", попита тя пред Mediapool.

Според Божкова неподписаната от нея бележка, която придружава предоставянето на достъп до информация, е именно "официален документ". В крайна сметка обаче Бонев така и не получил документа, за който е кандидатствал - заповедта за издаването на кадастрален план.

"Неподписаният от служител приемно-предавателен протокол е един празен лист без никаква правна стойност. Много често при предоставяне на достъп до информация такъв протокол не се издава, защото е ненужен. Той се приема като някаква екстра. Поведението на служителите е несъответно на това, което е сторил гражданинът", коментира пред Mediapool адв. Дарина Павлова от Програма достъп до информация.

Mediapool отправи запитване до говорителя на Варненската районна прокуратура за случая и все още очаква информация.

На 26 април в съда ще стане ясно дали Кънчо Бонев ще се размине само с административна глоба по указа за борба с дребното хулиганство, или случаят му ще има по-тежки последици за него, коментираха от ОД на МВР-Варна.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?