Граждански екопатрул влиза в парка "Бедечка" в Стара Загора

Причината е изсичането на дървета без разрешение

Граждански екопатрул ще обходи в събота - 18 юни, парка "Бедечка" в Стара Загора. Сборният пункт е при Стария чинар в 18 часа.

Целта е да се установи какво се случва с дърветата в застращената от застрояване зелена площ. Идеята е на местния вестник "Старозагорски новини", а поканата идва от гражданската инициатива "Запазете Бедечка".

Наскоро е установено, че дървета в парка са били умишлено продупчени и в дупките налята нафта, за да бъдат изсушени и след това отсечени. Общината се закани да наложи глоби на нарушителите.

Защитниците на парка обаче искат да установят дали пораженията са само по шест дървета или са много повече.

Още при изготвянето на паспортизацията на дърветата преди години специалистите съобщиха за няколко умишлено унищожени дървета.

Защитниците на парка призовават: "Нека заедно направим вечерна разходка, за да огледаме всички паспортизирани дървета. Нуждаем се от вашата помощ - те са над 1500! По време на разходката ще можете да научите и какво се случва със спасението на парка".

Междувременно общината в Стара Загора търси варианти за решение на казуса.

Според защитниците на "Бедечка" е необходимо да се направи промяна на общия устройствен план на града, за да падне планът за застрояване на парка.

Преди дни от "Запазете Бедечка" разпространиха съпоставяне на паспортизацията на растителността върху плана за застрояване (ПУП), след като администрацията така и не показа съответните документи в регламентирания срок.

От документите става ясно, че много от ценните дървета попадат в частни парцели, а друга голяма част явно ще трябва да бъдат премахнати заради прокарването на улици.

Главният архитект на Иван Кирчев не се ангажира с прогноза дали и колко дървета ще бъдат изсечени. Изказването му пред бТВ неотдавна дойде на фона на обещанията на общинари, че дърветата ще бъдат изцяло запазени.

Големият проблем не е само, че ще изчезват дървета. Проблемът е, че като цяло паркът "Бедечка" престава да бъде публична зелена площ - с храсти, затревени терени, алеи и свободни пространства, казват защитниците му.

Решението трябва да бъде взето от Общинския съвет на Стара Загора, в който мнозинството съветници са от управляващата партия ГЕРБ.

През 2013 г. кметът на Стара Загора Живко Тодоров, също от ГЕРБ, внесе предложение за запазване на парка, но съпартийците му масово гласуваха "въздържал се", с активната подкрепа на съветниците от БСП. Част от тях се оказа, че имат имоти в парка.

И докато общинарите се страхуват да вземат решение, неформалната група "Запазете Бедечка" излезе с предложение за превръщането на заплашения от застрояване парк в приключенски. Това може да стане чрез публично-частно партньорство и по този начин няма да се налага изкупуването на частните терени от община Стара Загора. Нещо повече – инвеститорите могат да ползват европейско финансиране.

Още от Бизнес

Защо протестираха строителите?