Граждански форум ще се бори срещу фалшификацията на културното наследство

Бутафориният проект "Кракра Пернишки“

В петък бе учреден "Форум културно наследство", чиято цел е да спре фалшифицирането на българското културно наследство, което би могло да доведе до фалшифицирането на историята ни.

През последните години зачестиха примерите на подмяна автентичността на археологически обекти със средства по Оперативната програма за регионално развитие на Европейския съюз, които се осъществяват с официалното одобрение на българската държава, в противоречие на международни договори и конвенции, регламентиращи политиката за културното наследство, които българската държава е ратифицирала.

Това мотивира Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство заедно с Дружество "Архитектурно наследство” към САБ, БНК на ИКОМОС, Катедра "История и теория на културата” към СУ, Институт за изследване на изкуствата към БАН и Инициатива за стратегия за опазване на недвижимото културно наследство (heritage.bg) да организират конференцията "Културно наследство: автентичност в риск".

Събитието ще бъде първото от серия конференции в тази насока, докато в диалог с българската държава успеем да спрем фалшифицирането на културното ни наследство, което би могло да доведе до фалшифицирането на историята ни, заявиха организаторите във Фейскбук страницата на инициативата.

Представителите на университети, академични институти, нестопански, професионални и творчески организации се обединиха срещу заплахата от непрофесионални реставрации и "социализиране" на археологически обекти. Наложилата се практика старинни обекти да се строят наново беше определена от проф. Ивайло Дичев като културен популизъм и диснификация. Затова той и колегите му смятат, че трябва да се оказва постоянен граждански натиск.

На конференцията беше разпространен "Апел за защита на автентичността на българското културно наследство", подписан от хора на изкуството и науката. В него се казва, че трябва да спре практиката върху оригинални ценности да се изграждат измислени крепости, дворци и църкви.

"Каквито и да са мотивите за това - политически, икономически или патриотични, резултатът е загуба на автентичност на българското културно наследство, фалшифициране на миналото, поразяване на оригинала и на духа на мястото. Напълно неприемливо е милиони да бъдат влагани в ново строителство на измислени еднотипни "паметници", докато в същото време се рушат и загиват множество други уникални автентични свидетелства за историята по нашите земи", се посочва в апела. Под него стоят подписите на проф. Богдан Богданов, проф. Велислав Минеков, доц. Георги Лозанов, проф. Ивайло Знеполски, Копринка Червенкова, арх. Лозан Лозанов, Недялко Йорданов, проф. Нели Огнянова, арх. Анко Апостолов и др.

"Форум културно наследство" търси диалог с държавните институции и предлага партньорството си за изработване на нормативни документи и подобряване на националната политика за опазване на наследството в съответствие с международните документи.

Форумът е предшестван от поредната акция на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров да се събират дарения за реставрацията на Голямата базилика в Плиска. Идеята му е тя да бъде възстановена по проект от края на миналия век.

Кампанията е под патронажа на премиера Бойко Борисов, който в петък съобщи на Фейсбук страницата си, че е инспектирал археологическите разкопки в в района на "майката“ на всички български църкви – Голямата базилика в първата българска столица Плиска. Борисов е "убеден, че ще възстановим комплекса, за да могат туристи на всякаква възраст и ученици като тези, с които днес се срещнах, да идват тук и да видят историята през всички времена и епохи. Със средствата, които инвестираме, и с реализацията на проекти за реставрация ще направим Плиска значим православен и културен център".

Повече по темата може да видите в сайта на в. "Култура"

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?