Граждански комитет ще подкрепя изграждането на АЕЦ "Белене"

Граждански комитет ще подкрепя изграждането на АЕЦ "Белене"

Очертаващата се офанзива в защита на проекта за АЕЦ "Белене", в момент в който правителството е изправено пред тежко решение за неговото бъдеще, във вторник придоби и граждански елемент, след като началото бе поставено от представители на БСП и бившето правителство.

Както съобщи БТА, в Белене е учреден Граждански инициативен комитет в подкрепа на изграждането на АЕЦ "Белене". За председател е избран кметът на общината Петър Дулев. Учредители са юристи, бизнесмени, млади хора от града, които подкрепят проекта за АЕЦ, се казва в съобщението.

Те имали идея да популяризират експертните становища за безопасността на технологията, за оценката за въздействието на околната среда и водите, за проучванията за сеизмичната безопасност.

В съобщението не се споменава нищо за мнението на инициативния комитет по въпроса за икономическата целесъобразност на проекта "Белене".

"Похарченото досега за АЕЦ "Белене" може да се окаже, че бледнее пред парите, които тепърва ще се дадат за изграждането, коментира в неделя министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, според когото най-важното си остава дали проектът е печеливш. Той изтъкна, че все още има много неясноти по отношение на рисковете и крайната цена на атомната централа.

Общата цена на втората атомна централа може да излезе над 10 млрд. евро, "но всъщност никой не знае точно колко ще бъде, защото договорът за строителство не е договорен до край. Там има договорена базова цена, но не се е стигнало до край...при договорите, при разговорите за това колко може да се увеличи цената", съобщи министърът.

Друг елемент, който се залага във финансовия модел и все още не е окончателно известен, е колко ще струва произвежданият от втората атомна централа ток

Учредителите на гражданския комитет в Белене заявяват още, че ще настояват за прозрачност при вземането на решения за централата и за гласност за всичко, извършено до момента.

"Чуват се много често в публичното пространство мненията "против", а не се дава достатъчно гласност на експертите, които са работили по проекта и са дали своето положително становище за него", смятат членовете на новия комитет.

В последните дни обаче все по-често се чуват гласовете на основните фактори, отговорни за повторното стартиране на проекта с руско партньорство и руска технология, като лидерът на БСП и бивш премиер каза в края на миналата седмица, че ще иска обяснение от новото правителство за съдбата енергийни проекти с Русия, и дори обвини Бойко Борисов, че работи за "чужди интереси".

"Тук трябва да започнем с отговор на въпроса, след като г-н Станишев толкова държи на тези проекти, докъде ги е докарал? Ами до там, откъдето всички трудни решения предстои да се взимат тепърва", отговори му министър Трайчо Трайков.

Споделяне

Още от Бизнес