Учреден в Народното събрание

Граждански комитет стартира подписка за изборен референдум

Председател е проф. Георги Близнашки, сред членовете има университетски преподаватели, граждани, протестиращи

Сн. блог на Иво Божков

Интелектуалци учредиха в парламента Инициативен комитет за събиране на подписи в подкрепа на предложението на президента Росен Плевнелиев за национален референдум по изборни въпроси, съобщи  професор Георги Близнашки, който е бил избран за председател на Инициативния комитет (ИК).

В комитета влизат общо 15 души, сред които университетските преподаватели проф. Милена Стефанова, проф.Калин Янакиев, проф. Александър Кьосев, доц. Светла Божилова, д-р Христо Христев, актьорите - Христо Мутафчиев, Ивайло Захариев, Веселин Калановски, композиторът Виктор Стоянов, Алфред Фосколо, Юлия Берберян, Саша Безуханова и "Ранобудните студенти" Борис Ангелов и Александрина Икономова.

В четвъртък Инициативният комитет ще бъде регистриран в Народното събрание. След това според разпоредбите на закона за референдумите ИК ще има три месеца за събиране на необходимия брой подписи. При най-малко 200 хиляди подписа ИК може да предложи на парламента да свика национално допитване. При не по-малко от 500 хиляди подписа парламентът задължително приема решение за произвеждане на национален референдум.

Преди седмица президентът предложи заедно с евроизборите през май да бъде организиран национален референдум по въпроси, свързани с мажоритарния избор на част от народните представители, задължителното и електронното гласуване.

Според Георги Близнашки идеята за национално допитване по изборните въпроси се ползва с широка обществена подкрепа. Той посочи, че при събирането на подписите ще разчитат на доброволци.

Ще призовем за подкрепа всички политически партии, неправителствени организации, "Ранобудните студенти", каза Георги Близнашки, цитиран от БТА, и добави, че ИК се подкрепя от ГЕРБ, от Реформаторския блок и от по-малки партии.

Близнашки определи като символно действие учредяването на Инициативния комитет именно в сградата на Народното събрание.

Относно финансирането на кампанията по събирането на подписи, той обясни, че тези технически въпроси ще се решават в следващите дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?