Граждански организации и медии призоваха Плевнелиев да поеме отговорност за ВКС

Президентът не смята да ходи до ВСС, за да не оказва влияние

Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

Четири неправителствени организации и журналисти от над 15 медии призоваха в сряда президента Росен Плевнелиев да поеме публично своята отговорност за ключовия избор на председател на Върховния касационен съд.

Те настояха той да присъства лично във Висшия съдебен съвет на изслушването на двамата кандидати - Павлина Панова (зам.-председател на ВКС) и Лозан Панов (съдия от Върховния административен съд).

Четирите организации напомниха на президента за неговите декларации, че реформата в съдебната власт винаги е била приоритет, което той потвърди и в словото си по повод приключването на третата година от мандата му.

"С присъствието си във ВСС вие най-добре ще изпълните ролята си и на гарант на прозрачността и значимостта на процедурата", се казва в писмото на Български институт за правни инициативи (БИПИ), фондация "Риск-Монитор", "Български адвокати за правата на човека" и Български хелзинкски комитет.

Те допълват в отвореното си писмо, че с подписването на указа за назначаване на председателя на ВКС Плевнелиев изпълнява последния елемент от процедурата по избор. Поради тази причина е важно той да присъства на място и да има възможност непосредствено да чуе кандидатите, техните концепции, аргументите и цялостно им представяне.

Във вторник над 15 журналисти, наблюдаващи съдебната власт, от различни медии (сред които Mediapool, "Сега", "Дневник", "Капитал", БТА, БНР, БНТ, бТВ, "Преса"), също изпратиха до президента отворено писмо по повод избора във ВКС.

Журналистите очакват от президента реакция по три въпроса, засягащи отговорността му като последна инстанция от процедурата по избор. Росен Плевнелиев назначава със свой указ "тримата големи" в съдебната власт - председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор.

Въпросите са:

"Какво очаква президентът от ВСС, за да бъде убедено обществото, че гласуването е предхождано от прозрачен процес по вземане на решение?".

"Преди да вземе президентът решение дали да подпише указ за назначаване, ще извърши ли оценка дали изборът на ВСС действително е бил прозрачен, убедителен и обективен?"

"Какво самият президент ще направи, за да убеди обществото, че неговото собствено решение да подпише или не указ за назначаване на председател на ВКС е предхождано от прозрачен и задълбочен процес по вземане на решение?"

През 2012 г. президентът Плевнелиев подписа указа за назначаването на главния прокурор без коментар на изразените многократно от юристи съмнения в прозрачността на правилата за избор. Тогава Сотир Цацаров бе избран още при първото гласуване, но ВСС не подложи изобщо на гласуване кандидатурите на неговите конкуренти Галина Тонева и Борислав Сарафов.

По-късно в през деня от президентството съобщиха, че Росен Плевнелиев следи отблизо процедурата за избор на председател на ВКС и е запознат с концепциите на кандидатите, както и с всички публични становища и документи. Той обаче няма да присъства във ВСС, защото това би компрометирало принципа за разделение на властите.

Плевнелиев напомня, че основната роля в тази процедура е на ВСС, а самият той смята да покаже отношението с подписването или не на указа за назначаване. В сряда президентството пусна до медиите две прессъобщения, от които се разбира, че в деня на избора президентът първо ще раздава ордени, а после ще разглежда Природо-научния музей.

Споделяне

Още по темата

Още от България