Граждански организации искат нови правила за избора на шеф на ВКС

Граждански организации искат нови правила за избора на шеф на ВКС

Девет авторитетни граждански организации поискаха промяна на правилата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Ключовият избор стои в дневния ред на Висшия съдебен съвет (ВСС), защото мандатът на сегашния председател Лазар Груев изтича в началото на ноември тази година.

 

Неправителствените организации искат ВСС да гарантира възможността съдийските колегии на двете върховните съдилища (ВКС и ВАС) да участват в процеса по излъчване и изслушване на кандидатите за техни шефове. Другото искане е да се създадат гаранции за високите професионални и ръководни качества на избраниците.

 

Третото настояване е ВСС да създаде процедура за "наистина задълбочена проверка на всички възможни разумни съмнения в почтеността на кандидатите". Последното искане е изборът да става с интегрална хартиена бюлетина.

 

Всичко това не се случи по време на последните избори за главен прокурор (Сотир Цацаров) и председател на Върховния административен съд (Георги Колев). Тогава неправителственият сектор и Европейската комисия излязоха с критики към ВСС.

 

"Изборът на председател на ВКС е от ключово значение за съдбата на съдебната реформа в България. Процесът по определяне на ново лице на Върховния касационен съд в страната е важна по-нататъшна крачка за утвърждаване на принципно ново лидерство, основано на широко доверие и легитимност чрез автентичен професионален авторитет", се казва в писмото на гражданските организации.

 

Те напомнят, че Европейската комисия е призовала в своя последен доклад за възвръщане общественото доверие в съдебната система.

 

"Пред новия председател на ВКС стои задачата да продължи обединяването на професионалната общност около решителна визия за устойчиви реформи в изпълнение на главната задача – да се гарантира полагащата се роля на съда да бъде основен носител на съдебната власт", казват неправителствените организации.

 

Те обявяват, че и този ВСС е "продължил да служи на задкулисни договорки и да жертва критериите за висока нравственост и професионализъм в името на налагане волята на административни лобита".

 

Писмото е адресирано до ВСС, президента, правосъдния министър и Европейската комисия. То е подписано от Съюза на съдиите в България, Българския институт за правни инициативи, Българския хелзинкски комитет, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Фондация РискМонитор, Центъра за изследване на демокрацията, Центъра на НПО – Разград, Програмата за развитие на съдебната система и Български адвокати за правата на човека.

Споделяне

Още от България