Граждански организации искат разпускане на Столичния съвет

Граждански организации искат разпускане на Столичния съвет

Представители на граждански организации поискаха Столичният общински съвет да се саморазпускане от 1 юни тази година и да се учреди временен градски съвет до местните избори наесен. Сегашният СОС не е изпълнил ангажиментите си да работи в интерес на гражданите, аргументира се Димитър Димитров от Граждански общински съвет.

През последните няколко  мандата усилията на 99 на сто от общинските съветници бяха насочени към ликвидиране на София на град, допълни той. Общински активи на стойност над 1,5 млрд. евро са били разпродадени  за около 150 млн. евро. Над 4 455 общински имота са били "подарени", заяви Димитров, цитирайки данни от доклад на Сметната палата.

При поредните наводнения се оказало, че общият устройствен план на София не е бил съгласуван с институциите, които отговарят за бедствията и авариите.

Като задачи пред временния градски съвет Димитров очерта прекратяването на водната концесия след референдум, решаване на кризата с боклука, както и спиране на всички разпоредителни  сделки на общинската администрация преди местните избори.

Според Гражданския общински съвет разпределението на политическите сили във временния градски парламент трябва да примерно - 27-процентно присъствие за ГЕРБ, 24-процентно участие за ПЕС, 13 на сто за ДПС, 10 процента се дават за “Атака”, 7 на сто за НДСВ, а останалите 30-33 процента за представителите на повече от 100-те граждански организации на територията на София. Форматът на Временния столичен общински съвет е определен на базата на резултатите от гласуването за евродепутати в София.

Предложението на Димитров е първата сесия на временния столичен съвет да е на 7 юни.

Споделяне

Още от България