Граждански организации искат запазване на конната база в Борисовата градина

Граждански организации искат запазване на конната база в Борисовата градина

Три неправителствени организации за защита на животните - Фондация "Вземи ме вкъщи“, Сдружение "РПЦ - На ти с природата" и Сдружение "Приятели за животните“, се обявиха в защита на конната база в Борисовата градина, чието преместване или премахване фигурира във всички проекти, участващи в конкурса за устройствена концепция на парка.

Становището на трите организации е подадено в регламентирания срок в Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична Община. Документът е изпратен и на всички членове на журито, оценяващо проектите за устройствена концепция на столичния парк "Борисова градина“, на столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект на София Петър Диков.

Организациите изразяват своето несъгласие с предложенията в конкурса за устройствена концепция за опазване и развитие на Парк "Борисова градина", като акцентират върху факта, че сред всички екипи цари пълно единомислие по отношение премахването и преместването на конната база. Задава се и въпросът има ли и външни фактори, които са допринесли за възникването на тези идеи за освобождаване на терена.

Неправителствените организации се спират на значимостта на съоръжението за софиянци и гостите на столицата, както и на мястото на подобни конни бази в някои от най-забележителните градове в света.

"Конюшните на Хайд Парк са част от забележителностите на английската столица. В един от най-посещаваните от туристите и местните жители лондонски паркове, целогодишно се предлагат уроци по езда за деца и възрастни. Паркът Фонтебло дава основание на Париж с гордост да се нарича "световна столица на конете“, казват от НПО-та.

"Дълбокото разбиране за значението на изброените конни съоръжения несъмнено е базирано не само на почитта към традициите, но и на осъзнаването на важността на контактите на хората с благородните животни", твърдят още организациите. Според тях за много възрастни и за повечето деца, срещите с конете в Борисовата градина са единствен контакт и възможност за опознаване на тези забележителни животни. В последните няколко месеца, през които конната база е затворена за ремонт от новите наематели, гледката на плачещи деца пред заключената порта е честа и затрогваща. Децата чакат и молят поне да видят своите любимци – понитата Принц, Марта, Бети и "големите коне“.

В становището се подчертава, че нееднократно през годините на своето съществуване, конната база в Борисовата градина е посрещала на територията си деца със специални нужди. С оглед социалната роля и ангажименти на всяка община, авторите на становището акцентират на нереализираните възможности на съоръжението да разработи и предлага специални програми по хипотерапия. Хипотерапията е ефективна лечебна гимнастика за деца с увреждания, при която основно средство е общуването с конете и ездата.

Неправителствените организации се спират и на неефективното административно и финансово управление на конната база, която въпреки всички предпоставки да бъде добре работещо предприятие, е на загуба всяка година. Цитират се данни от одитен доклад на Сметната палата от 2012 г. и финансовия отчет на дружеството, от които става ясно, че малка част от разходите (около 15 процента) са за издръжка на конете. Цитирани са и поредица от решения на Столичния общински съвет за преобразуване на собствеността на базата, която понастоящем се стопанисва от общинското дружество "Спортна София – 2000” ЕАД, което я е предоставило на частен наемател, който в момента извършва ремонтни дейности.

Изводът е, че липсата на трайно решение на юридическия казус със собствеността на терена е предпоставка за отказа да се предприемат дългосрочни инвестиции в конната база в продължение на седем години. Направените ремонти имат само козметичен характер, но не подобряват съществено условията за спорт, което води до отлив на наематели на боксовете и практикуващите езда, се посочва в становището.

Споделяне

Още от България