Граждански организации настояват за осъвременяване на родилните практики у нас

Граждански организации настояват за осъвременяване на родилните практики у нас

За осъвременяване на родилните практики у нас настояха в сряда от Мрежата за съвременна родилна грижа, обединяваща неправителствени организации и активисти, ангажирани с каузи в сферата на майчиното здравеопазване.

“Смъртта на две родилки за по-малко от месец може да бъде наречена нещастно стечение на обстоятелствата. По отношение на майчината смъртност България поддържа съизмерими със средните за Европа нива, като през 2017г. по данни на НСИ по причини свързани с бременността и раждането са починали 5 жени при раждането на 64 359 бебета. Ние обаче вярваме, че през 21в., в един от най-благосъстоятелните континенти на Земята, в държава членка на Европейския съюз, физическото оцеляване на майката и бебето не може да бъдe единственият показател за качеството на родилните грижи“, посочват те.


Според организациите двата трагични случая на починали при раждането млади и здрави жени са болезнен повод в центъра на дебата за качеството на родилните грижи най-после да бъдат поставени тези, за които те са създадени – майките и бебетата.

Те отчитат лошите условия на труд, които българската здравна система създава за всички медицински специалисти и посочват, че осъзнават голямата отговорност и хуманния дълг, който повечето специалисти неотлъчно следват в грижите си за бременните и раждащи жени. Но също така алармират, че практиката в българските родилни зали неприемливо често се разминава с утвърдените от международни гайдлайни добри практики.

От Мрежата за съвременна родилна грижа настояват Министерството на здравеопазването и парламентарната комисия по здравеопазване да станат гарант за изработването на акушерски стандарт, съобразен с последните препоръки на международните професионални организации и съвременната акушерска наука.

Освен това предлагат да се регламентират правомощията и финансирането от здравноосигурителната система на акушерките за осигуряване на самостоятелна продължаваща грижа, включваща проследяване на бременност, раждане и следродилни консултации за здравите жени с неусложнена бременност и вагиналните, неусложнени раждания.

Другото им искане е да се утвърдят мерки за плавно намаляване на процента раждания чрез цезарово сечение у нас, който в момента е 40% при средно 25% в Европа.

Освен това настояват да се разпише специализиран протокол за поведение при водене на вагинално раждане, в който са ясно дефинирани препоръки, базирани на доказателства.

“Като част от специалната конституционна закрила към жената-майка да се впише в нормативната база, регулираща оказването на родилна помощ, изрично задължение за спазване на основните права на раждащата жена“, предлагат още от организацията.

Оттам припомнят, че:

– Всяка жена има право да получи безопасни и основани на научни доказателства родилни грижи;
– Всяка жена има право на родилна грижа, която зачита човешкото ѝ достойнство;
– Всяка жена има право на дискретност и конфиденциалност;
– Всяка жена има право да бъде равноправен участник в решенията за своята бременност и раждане, базирани на научните доказателства, клиничния опит на обгрижващия специалист и нейните желания и комфорт;
– Всяка жена има право да получи родилна грижа в условията на равно третиране и недискриминация.

Организациите предлагат също да се осигури държавно финансиране за специализирана програма, водена от международни специалисти, за продължаващо обучение на акушерки и акушер-гинеколози, акцентираща върху създаването на практически умения за водене на вагинално раждане съобразно съвременните препоръки.

Да се оптимизира функционирането на така нареченият „регистър на ражданията“, като в него се попълват своевременно и пълно данните за всички медицински манипулаци и и интервенции в рамките на всяко раждане. Годишният анализ на тези данни да се включи в публично достъпната здравна информация, която се обработва и публикува от НЦОЗА.

“Ние вярваме, че стремежът на всички участници в родилния процес – родители, обгрижващи медицински специалисти, административни лица – е грижата да бъде максимално безопасна, хуманна и ефективна за всяка майка и всяко бебе. Наша обща отговорност е да направим това възможно“, завършва позицията. 

Споделяне

Още по темата

Още от България