Граждански организации настояват за вето на Закона за устройство на територията

Актът ограничава достъпа до правосъдие на гражданите в нарушение на международни споразумения

Коалиция "За да остане природа в България" призова президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Причината е официално решение от 4 октомври на Комитета за прилагане на Орхуската конвенция, гласящо, че ЗУТ ограничава достъпа до правосъдие на гражданите в областта на околната среда.

Орхуската конвенция за достъп до информация, обществено участие във вземането на решения и достъп до правосъдие в областта на околната среда е създадена от Икономическата комисия за Европа на ООН и е ратифицирана от България през март 2004 г.

"За да остане природа" сезира Комитета на конвенцията през август тази година заради забраната в ЗУТ от 2010 г. да се обжалват Общи устройствени планове, както и ограничението подробни устройствени планове да се обжалват само от собствениците на съседни имоти.

Анализът на коалицията "За да остане природа в България" на голям брой дела в българските административни съдилища показва, че въз основата на забраните за обжалване, разписани в ЗУТ, съдът отхвърля жалбите на инициативните комитети и гражданските организации и оставя в сила всички планове за застрояване или разрешителните за строеж, въпреки доказателствата за явни нарушения на екологичното законодателство от страна на общинските администрации. Примери за това са устройственият план на ски център Перелик в Родопите, общият устройствен план на Царево, предвиждащ застрояване на Природен парк "Странджа", застрояването в Банско, Слънчев бряг, изграждането на лифт до 7-те рилски езера и др.

Ако забраната отпадне от ЗУТ, всеки гражданин ще може да се позове на Орхуската конвенция и да обжалва строително разрешение или подробен или общ устройствен план, който го ощетява, дори без да е непосредствен съсед. Решението на Комитета към Орхуската конвенция не е императивно, но пренебрегването му от българските власти ще е дипломатически некоректно, обясниха от "За да остане природа". Освен това правото на достъп до правосъдие на гражданите в областта на околната среда скоро ще бъде разписано в директива на Европейската комисия, твърдят природозащитниците.

Забраната за обжалване на административни актове от граждани и граждански организации не е единствената причина еколозите да настояват за вето и преработване на ЗУТ, поредните промени в които бяха одобрени от парламента миналата седмица. Според тях приетите текстове узаконяват незаконното строителство и предоставят възможност на общините да раздават строителни разрешения без Общ устройствен план.

Ако Плевнелиев откаже да наложи вето на закона, от коалицията ще внесат предложение до Министерския съвет за преразглеждане на текстовете, което обаче може да се случи след 6 месеца. Ако и правителството не обърне внимание на исканията им, природозащитниците ще сезират всички европейски и международни институции, които имат отношение и могат да окажат влияние за промяна на регламентите, ограничаващи гражданските права у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?