Граждански организации пак предупредиха за сметището в Суходол

Депото за отпадъци в "Суходол" може да бъде отворено, но след извършването на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и обществено обсъждане, заявиха в неделя от "Граждански екологични организации", предаде БТА. Участващите в групата неправителствени екологични организации посочиха, че очакваните санкции за боклука в София от ЕК са заради подадените от тях жалби пред комисията.

Петър Пенчев - заместник-председател на национално движение "Екогласност" посочи, че санкциите, които се очаква да бъдат наложени от ЕК на България трябва да се плащат от преговарящия ни екип с Брюксел, който не е хармонизирал екологичното ни законодателство с европейското и от министерствата, които са отговорни за това.

Представители на инициативни комитети от село Мусачево Павел Бонев и от село Горни Богров Борис Борисов заявиха, че няма да допуснат извозването на бали към площадката в Горни Богров. Снежинка Цветанова от инициативния комитет в село Мрамор съобщи, че площадката е незаконна, защото няма ОВОС, а освен това попада и в сервитута на газопровод. Според нормативната база на отстояние от 150 м. от него не може да се строи нищо, каза Цветанова. Тя цитира писмо на "Булгаргаз" според което сервитута в района на площадката е намален на по 50 метра. Но и в този случай няма как да има депо за складиране на бали над нея, каза Цветанова.

Според нея ЕК трябва да наложи по-жестоки санкции за нехармонизираното наше екологично законодателство с изискванията на ЕС.

Петър Пенчев от JASPERS в писмо предупреждава Столичната община, че площадките за бали крият рискове за населението около тях и несъответстват на екологичното законодателство.

Споделяне

Още от България