Граждански организации питат кой пише проектозакона за средното образование

Девет неправителствени организации настояха за повече прозрачност при изготвянето на проектозакона за средното образование в писмо до просветния министър Анелия Клисарова.

"В публичното пространство и в средите на неправителствения сектор никой няма представа за състава на работната група, която работи по този пореден нов проект", отбелязват авторите на писмото и припомнят, че Европейската комисия е дала на страната срок до април да изготви дългоочаквания закон за средното образование, както и отделен - за висшето.

Министър Клисарова неведнъж е коментирала, че по проектозакона за училищното образование "се работи усилено". В края на януари, по думите ѝ, той беше "почти готов", окончателното му завършване бе обещано да стане "преди края на мандата", а работата по него се препъваше в "дискутабилни" теми.

Гражданските организации обаче са притеснени, че неправителственият сектор и обществото не са поканени, "ако не за пряко и равноправно участие в процеса, то поне за диалог и дебат по даден проблем на предучилищното и училищното образование".

"Нещо повече, не сме в състояние да открием дори и един експерт от повереното Ви министерство, който да е ангажиран и да работи, ако не усилено, то поне от време на време по новия проектозакон", пишат още от неправителствените организации.

"Обществено обсъждане" в рамките на месец, два, и то постфактум, при напълно готов проект, за нас би означавало само едно - очевидно нежелание за диалог и привличане на гражданското общество в процеса и дебата", продължава писмото.

Според неправителствените организации обсъждането трябва да е публично, вместо да се ограничава само до допитване към Обществения съвет към образователното министерство.

"Съветът няма и не би могъл по никой начин да изчерпи гражданското представителство по толкова обществено значим закон", посочват авторите на писмото.

Споделяне

Още от България