И от новото Народно събрание

Граждански организации поискаха спешен избор на главен съдебен инспектор

Ана Караиванова

Народното събрание трябва в най-кратки срокове да открие нова процедура за избор на главен съдебен инспектор, настояха в писмо до парламента десет от най-влиятелните български неправителствени организации. Според тях изборът на нов човек за поста до края на година ще покаже на Европейската комисия, че съдебната реформа наистина е приоритет за новата власт.

Организациите отново застават зад кандидатурите на съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова, които изобщо не бяха гласувани от предишния парламент. Шеф на инспектората все още е Ана Караиванова, въпреки че нейният мандат изтече преди две години. Проблемът е, че изборът на нов човек става с гласовете на поне 160 депутати. Сегашното мнозинство в парламента няма толкова.

Преди седмица вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че оценката за България в новия доклад на Брюксел зависи от избора на нова главен съдебен инспектор и нов председател на Върховния касационен съд. И двата избора все още не са проведени.

"Европейските ни партньори очакват активност, динамика, резултатност и прозрачност в работата на съдебната система, а реалността е, че дори институционалното изграждане на Инспектората не е приключило. Негативният ефект от неосъществения избор се подсилва и от факта, че доскоро Инспекторатът към ВСС беше почти единствената институция в рамките на съдебната система, която получаваше положителна оценка в докладите на ЕК", се казва в писмото на неправителствените организации.

Те критикуват институциите, че не спазват конституцията. Основният закон посочва мандат от 5 години за главния съдебен инспектор. Караиванова скоро ще започне осмата си година на позицията.

Писмото е подписано от Съюза на юристите в България, Съюза на съдиите в България, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Българския институт за правни инициативи, Програма "Достъп до информация", Програма за развитие на съдебната система, Сдружението "Център на НПО в Разград", Фондация "Риск Монитор" и от Центъра за изследване на демокрацията.

В четвъртък стана ясно, че Караиванова отново е подала оставката си с писмо до парламентарната комисия по правни въпроси. Тя настоява депутатите да посочат някой, който поне временно да изпълнява тази позиция. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че въпросът е сложен, защото депутатите няма как да изберат временен главен съдебен инспектор. Той даде знак, че управляващите ще започнат скоро консултации с опозицията с избор на нов човек.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?