Граждански организации с радикални предложения за съдебна реформа

Висшият съдебен съвет да взема решения само по отношение на съдиите, а прокуратурата да стане независима и отчетна институция. Това са част от предложенията за реформа на съдебната власт, направени от няколко неправителствени организации в отворено писмо до управляващите от ГЕРБ. Сред тях са "Отворено общество", Центърът за либерални стратегии, Асоциация за европейска интеграция и човешки права и Българският институт за правни инициативи.

Гражданските организации призоваха ГЕРБ да предостави до 2 декември своето виждане за предстоящите реформи.

Според представителите на неправителствения сектор българските съд и прокуратура имат твърде различни функции и особености, за да имат общ кадрови орган. "Разделеното управление на съда и прокуратурата е утвърдената практика в страните от ЕС. Градивна диференциация в рамките на независимата съдебна власт ще избистри лицата на съдебните и прокурорските институции и ще изясни отговорностите в тях", се казва в отвореното писмо.

Така се достига до идеята, че Висшият съдебен съвет трябва да има компетентност само по отношение на съдиите, а за прокурори и следователи трябва да бъде създадена нова институция с подобни функции.

Предлага се още промяна в конституцията, която да премахне строго йерархичната структура на държавното обвинение и да направи институцията по-отчетна пред обществото. Организациите критикуват още голямото влияние на политическата власт върху съдебната система. За пример в тази посока се посочва честото предсрочно прекратяване на мандатите на съдебните съвети от страна на Народното събрание.

Именно така бяха прекратени правомощията на предния ВСС, а заради скандала Красьо в парламента отново се обсъждат подобни действия. За да се премахне този модел се предлага членовете на съвета от парламентарната квота да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство (160 гласа), а кандидатурите да се предлагат поне месец преди гласуването. Това се предлага с цел създаване на възможности за обществен дебат.

"Начинът на формиране на ВСС трябва да бъде освободен от всякакви съмнения за политическа обвързаност и неизяснени зависимости на членовете му. С особена сила това важи за парламентарната квота, при която в резултат на безпринципната кулоарна търговия, водещи се оказват не личните и професионални качества, а лоялността и съответното политическо пристрастие", се казва в писмото. Настоява се още за пълно премахване на тайното гласуване в съдебния съвет.

Неправителствените организации предлагат разширяване на кръга от съдии, които могат да гласуват за излъчване на свои представители във Висшия съдебен съвет. В момента шестте представители на съда във ВСС се избират на общо събрание на магистратите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

С цел увеличаване на ефективността при работата на ВСС се предлага намаляване на сегашния 5-годишен мандат за членовете на съвета, въвеждане на дисциплинарни наказания и за тях, както и подмяна на състава на ротационен принцип по примера на Конституционния съд.

Според неправителствените организации ВСС се е капсулирал заради задължителното изискване всеки кандидат за член на съвета да има стаж в съдебната система от поне 15 години. Това съответно вкарва в т.нар. правителство на магистратурата само хора от Върховните съдилища.

"Магистрати от другите нива на практика нямат достъп до управлението на системата, а това от своя страна води до нейното капсулиране", се казва в отвореното писмо и се предлага намаляване на задължителния стаж. С цел публичност при вземането на решения за назначаване на шефове в съдебната система се иска въвеждане на възможност граждански организации да участват в изслушването на кандидатите за високи постове. Неправителствените организации настояват дисциплинарните производства в съвета също да бъдат публични.

За да бъдат реализирани всички тези реформи, Народното събрание трябва да промени конституцията и Закона за съдебната власт, смятат авторите на писмото.

"В настоящия момент съществува ресурс както на политическо, така и на институционално ниво за осъществяването на тези промени и сме готови да се включим активно в един открит законодателен диалог", се казва в отвореното писмо.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?