Граждански организации са против новия правилник на Фонда за лечение на деца

Граждански организации са против новия правилник на Фонда за лечение на деца

Четири граждански организации се обявиха против проекта за нов правилник на работа на Фонда за лечение на деца, тъй като според техен анализ той въобще не облекчава процедурите по одобряване на нуждаещите се от финансиране малки пациенти, дори усложнява родителите. Затова той трябва да бъде оттеглен, да се сформира работна група с широк кръг експерти и граждански организации, която да изготви нов проект, смятат от Българския дарителски форум, гражданска инициатива "Спаси, дари на", Националната асоциация на децата с диабет и фондация "Маковe за Мери".

Те ще изпратят своето становище до премиера Бойко Борисов и здравния министър Петър Москов, за да бъде взето предвид в рамките на общественото обсъждане на документа, продължаващо до 21 юли.

"На практика проектът утвърждава тенденция, за която организациите, ангажирани с ефективната и прозрачна работа на Фонда, отдавна предупреждават: ограничаване на лечението на деца в чужбина със средства на фонда и увеличаване на финансирането, но само за лекарства и консумативи при лечение в България", пише в съобщение на организациите до медиите, разпространено в четвъртък.

При представянето на проекта на нов правилник преди седмица зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков и шефът на фонда Владимир Пилософ обявиха, че с него ще се облекчат и скъсят процедурите за финансиране на скъпо струващото лечение на деца в чужбина и в България, ще се ограничат някои от разходите и ще се увеличат средствата за за някои манипулации.

Според различния прочит на четирите организации, всъщност новият правилник създава предпоставки за забавяне на лечението. Причината е, че се създават нови звена при взимането на решения за подпомагане на лечението на деца (лекарски консилиуми, лечебни заведения, клинични и лечебно-консултативни комисии) без да е ясно дали са конституирани, без да са регламентирани срокове за произнасянето им, без санкции при забавяне и без ясно нормативно основание, при което да са длъжни да работят за нуждите на фонда. Включването на повече звена в дейността на фонда води до смесване и размиване на отговорността, респективно – до забавяне на лечението, пише в съобщението

Организациите посочват, че се ограничава списъкът с експерти до национални консултанти и председатели на научни дружества, с което се нарушава принципът на независимост, обективност и бързина при изготвяне на експертните становища и се създават предпоставки за забавяне и корупция.

"Прави се опит да се вмени като задължение на родителите представянето на нови медицински документи, което ще се затрудни достъпа на децата до Фонда за лечение на деца и отново ще се създадат сериозни предпоставки за конфликти и корупция", допълват още асоциациите.

Те обръщат внимание на това, че издаването на формуляр за планирано лечение S2 и заплащането на лечението с него се прехвърля като ангажимент на Здравната каса, без да са създадени нормативни документи, уреждащи отношенията ѝ с фонда.

Формално срокът за приключване на всяка преписка се скъсява с 6 дни, но на практика се създават предпоставки за безконтролно забавяне чрез новите звена, чрез "резолюция на директора на фонда" (чл. 35, ал. 3) и липса на срокове за получаване на оферта, а наличие на срок за внасянето ѝ за разглеждане от Обществения съвет след получаване, опасяват се организациите

Според тях, проектоправилникът предвижда медицинските изделия, необходими за оперативно лечение на деца в България по клинични пътеки, да останат в обхвата на дейността на фонда за лечение на деца, без да е разработена методика, по която фондът да реферира и контролира цените на изделията. Наред с това, проектът предвижда включването в обхвата на фонда и на нова група лекарства, без да е изготвена финансова обосновка, допълва се в съобщението.

Друг аргумент срещу новия правилник е оставаната под въпрос и нерегламентираната възможност български лекари да придружават при необходимост деца за лечение в чужбина, така че да бъде гарантирано безопасното транспортиране на най-тежко болните пациенти.

Споделяне

Още по темата

Още от България