Граждански организации се възмутиха от наказанието на Мирослава Тодорова

Съюзът на съдиите замрази членството си в Гражданския съвет към ВСС

Съдия Мирослава Тодорова

Седем авторитетни неправителствени организации изразиха в петък открито възмущение от последното наказание, наложено на съдия Мирослава Тодорова. Преди ден Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да понижи до районен съдия бившия председател на Съюза на съдиите в България. Това е най-ниското стъпало в системата.

Гражданските организации напомнят, че съветът е призван по закон да защитава независимостта на съдебната власт, а не да се превръща в наказателен отряд за преследване и саморазправа с отделни магистрати.

"В случая се касае за целенасочена кампания за опетняване името и уронване престижа на магистрат, който с откритата и критична позиция срещу статуквото в съдебната власт е показал, че отстоя независимостта и честта на съдийската професия", се казва в откритото писмо, адресирано до ВСС.

В него се сочи още, че поведението на кадровиците на Темида показва "крещящата нужда" от цялостна реформа на съдебния съвет.

"Абсолютно недопустимо е в кадровата политика, касаеща прокурори, да се намесват съдии и обратното, както се получи на споменатото заседание. Нещо повече, в случая на съдия Тодорова наказанието ѝ беше утежнено, очевидно несъразмерно, именно по предложение на бивш прокурор (става дума за Румен Боев - бел. ред.)", се казва още в позицията.

Организациите призовават ВСС сам да започне процедурата по разделянето си на две камари, които да решават отделно кадровите въпроси за съдиите и прокурорите.

"Така в някаква степен ВСС ще покаже, че е върховен административен орган на съдебната власт - функция, която в момента е изпразнена от съдържание и обезсмисля съществуването на съвета в този му състав", заявяват неправителствените организации.

Писмото е подписано от Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Български институт за правни инициативи, Български хелзинкски комитет, Български адвокати за правата на човека, Институт за развитие на публичната среда, Програма "Достъп до информация" и Център НПО – Разград.

Часове по-късно в свое писмо от Съюза на съдиите в България (ССБ) също настояха за разделяне на ВСС на две части – една за съдии и друга за прокурори.

"Факт е, че независимо от персоналния си състав, от момента на създаването си, до днес Висшият съдебен съвет винаги е бил упрекван в зависимост, клиентелизъм и политически конформизъм, което означава, че не персоналният му състав е причината за днешното трагично състояние на съдебната система, а моделът, по който той е устроен и функционира", се казва в писмото на организацията, адресирано до ВСС и Министерството на правосъдието.

ССБ настоява веднага да започне процедура по обсъждане на изготвения законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, който да включва разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари. Докато това не се случи, съдийският съюз няма да участва в Гражданския съвет към ВСС.

В четвъртък ВСС изпрати Мирослава Тодорова да правораздава в Софийския районен съд като наказание за нейно старо прегрешение – бавното написване на мотивите по две дела. Съдебният съвет в предишния му състав уволни Тодорова за това нарушение, но тя спечели делото в съда и бе върната на работа като съдия в Софийския градски съд.

ВСС трябваше да реши какво ново наказание, по-леко от уволнение, да наложи на бившия председател на Съюза на съдиите в България. Кадровият орган се спря на следващото най-тежко – понижаване в длъжност, макар че дисциплинарният състав по нейния казус бе предложил да ѝ се намали заплатата. След това решение се разбра, че идеята Тодорова да бъде пратена за назидание в районния съд е дошла от прокурор Румен Боев.

Споделяне

Още по темата

Още от България