Граждански организации зададоха 108 въпроса към парламентарна квота на новия ВСС

Общо 108 въпроса изпратиха във вторник четири неправителствени организации до парламентарната правна комисия с настояването те да бъдат зададени по време на изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет на 11 септември. Тогава депутатите ще разпитат 17-те номинирани за ВСС от квотата на Народното събрание. Място в съвета има за 11 от тях.

Въпросите са на Асоциация за европейска интеграция и човешки права, Български адвокати за правата на човека, Български хелзинкски комитет (БХК) и Институт за развитие на публичната среда.  Те заявяват, че поставените от тях теми ще осигурят "минимален стандарт на прозрачност и изчерпателност на изслушванията, от които зависи качеството на цялата процедура по избор на парламентарната квота".

Гражданските организации предлагат общо 40 въпроса, които да бъдат зададени стандартно на всички 17 кандидати. Извън тях са зададени 68 индивидуални въпроси към различните кандидати. Логично най-много има към депутата от ГЕРБ Юлиана Колева – 10.

Гражданските организации търсят от Колева отговор за позициите, които тя защитаваше през последните три години като депутат от ГЕРБ. Колева подкрепи оспорените от президента кариерни бонуси за членовете на настоящия компрометиран ВСС, както и възможността за преместване от един в друг съд без конкурс.

По над пет въпроса са зададени към Йордан Давчев ("Атака"), Незабравка Стоева (БСП), Бойко Рашков (БСП), Владислав Славов (Синята коалиция), Магдалена Лазарова-Проданова (ДПС) и Мария Кузманова (ГЕРБ).

Въпросите на неправителствените организации изискват конкретни отговори. Те целят да се разбере отношението на кандидатите към съдебната реформа, свършеното от ГЕРБ, натиска на изпълнителната власт върху съдебната и в частност кръщаването на акции на МВР на имена на съдии и уволнението на Мирослава Тодорова. Скандалите "Красьо Черния" и "Приморско" също са в конспекта.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова декларира във вторник, че всички постъпили въпроси ще бъдат зададени на кандидатите. Те ще бъдат изслушвани по азбучен реди и ще имат 10 минути за представяне на концепциите си. Депутатите ще имат по 2 минути да задават въпроси, включително постъпили от граждански организации. Номинираните ще имат по 3 минути за отговор на въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България