Граждански призив за номиниране на нови членове на комисията по досиетата

Организациите, участващи в Гражданска платформа за памет и съвест, апелират към гражданското общество да номинира нови членове на Комисията по досиетата, заяви в четвъртък директорът на Център "Хана Аренд" – София Васил Къдринов.


Мандатът на членовете на комисията, избрана през 2007 г., изтича през март.


Гражданската платформа, в която влизат още Асоциация за свободно слово "Анна Политковская" и Коалиция за честно управление, апелира да бъдат номинирани достойни членове на комисията, които "да възприемат мисията за осмисляне на комунистическия режим присърце, а не формално и имитационно".


Организациите настояват също да се направят промени в закона за досиетата и да бъдат разкрити всички живи и починали щатни служители на Държавна сигурност. В момента имената на водещите офицери, оперативните работници, вербовчиците остават в тайна, виждаме или техните жертви или тези, които са вербовани, посочи Къдринов.


Сред другите искания са за намаляване на пенсиите на щатните служители на ДС до средната за страната, за връщане на държавата на заграбените от ДС банкови авоари, за разследване къде са изтекли тези пари и каква е ролята на агентите на ДС в банковите фалити.


От Гражданска платформа за памет и съвест предлагат още в училищата да се изучава история на комунистическия терор, за да не се повтаря, както и лагерите в Белене и Ловеч да станат национални места на памет.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?