Граждански протест пред "Шейново" срещу насилието над медици

Граждански протест пред "Шейново" срещу насилието над медици

Десетки родители на деца, родени в болница “Шейново“, се събраха в сряда сутринта пред лечебното заведение в подкрепа на д-р Албена Гагова, която беше нападната и бита от баща на новородено.

“Обществото ни е болно, болно от агресията, която е повсеместна и докато ние не се събудим и не започнем да променяме нещо вътре в себе си, нищо няма да отиде към по-добро. Няма оправдание за насилие над лекари или над когото и да било“, коментираха хора от протеста.

Според тях, след като нападателят има криминално досие, изобщо не е трябвало да бъде на свобода, за да има възможността да нападне лекар.

"Искам, когато отида да раждам, да бъда спокойна, че моят лекар ще мисли за мен и моето бебе. Аз ще се чувствам спокойна и няма да се притеснявам, че някой ще ме удари. Смятам че насилието в нашето общество е заело застрашителни размери. И всеки протест, който осъжда насилието, трябва да бъде подкрепен. Не може непрекъснато между нас да се разхождат хора, които имат психически проблеми и второ хора, които са престъпници", коментира Калина Панайотова, една от участничките в протеста.

Директорът на болницата д-р Румен Велев каза, че лекарите очакват справедливо наказание за нападателя на д-р Гагова Владимир Стоянов.

“Очакваме една заслужена присъда, съдът да си свърши работата, но ако трябва, ще протестираме до дупка“, заяви той.

“Усещането ми за оптимизъм се увеличава, когато има такава силна гражданска позиция“, посочи Велев. “Трябва да променим нещо в нас, надявам се тези протести да помогнат, защото насилието е навсякъде – по пътищата, в училищата, в домовете ни“, каза той.

За състоянието на пострадалата лекарка д-р Велев посочи, че тя започва да се възстановява психически и да осъзнава какво се е случило, но като цяло е “срината“.

С директора на здравното заведение се срещна и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя се ангажира с помощ по охраната на болницата, ако такава бъде поискана от директора. “Да сложат допълнителни камери там, където е необходимо. Ако има финансова нужда, да се обърне към нас“, посочи тя.

В петък се очаква общ символичен протест на медиците от столичните болници срещу насилието.Българският лекарски съюз (БЛС) призова всички лекари да влязат в кабинетите и отделенията със сини лентички, символ на непримиримостта към насилието. А от Столичната лекарска колегия приканиха в 13 часа в петък медиците от София и съпричастните им колеги от страната да излязат пред лечебните заведения, за да кажат “Не“ на агресията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?