Граждански протест срещу оправдателните присъди на кмета на Попово

Снимка: БГНЕС

Граждански протест срещу серията оправдателни присъди на кмета на Попово Людмил Веселинов се проведе пред сградата на съда в Разград, съобщи БГНЕС.

Протестът завърши и с три акта и един арестуван. Трима протестиращи са били глобени от полицията и от общината в Разград. Един мъж е бил арестуван и отведен в ареста и ще бъден съден по бързото производство за хулиганство.

Протестът е заради двете оправдателни решения по дела срещу кмета на Попово Людмил Веселинов, който е от БСП и кара четвърти мандат.

И по двете се е произнесъл един и същ съдия - Николай Борисов.

Едното съдебно решение с оправдателна присъда е влязло в сила, като междувременно Веселинов е спечелил дело по Закона за отговорността на държавата заради неоснователно повдигнатите му обвинения. Сега на него трябва да му бъде изплатено обезщетение от 15 хил. лв.

Второто дело е приключило на първа инстанция на 8 ноември отново с оправдателна присъда. То е за сделка с общински имот, от която, според обвинението, са нанесени вреди на община Попово в размер над 300 хил. лв.

Протестиращите са представители на две граждански сдружения - "За Попово" и "Видовден". Те са внесли писмо в Окръжната прокуратура на Разград с искане оправдателната присъда да се протестира пред Окръжния съд.

Протестиращите искат още Инспекторатът на Висшия съдебен съвет да извърши проверка по случая.

Споделяне

Още от България