Граждански протест срещу оправдателните присъди на кмета на Попово

Снимка: БГНЕС

Граждански протест срещу серията оправдателни присъди на кмета на Попово Людмил Веселинов се проведе пред сградата на съда в Разград, съобщи БГНЕС.

Протестът завърши и с три акта и един арестуван. Трима протестиращи са били глобени от полицията и от общината в Разград. Един мъж е бил арестуван и отведен в ареста и ще бъден съден по бързото производство за хулиганство.

Протестът е заради двете оправдателни решения по дела срещу кмета на Попово Людмил Веселинов, който е от БСП и кара четвърти мандат.

И по двете се е произнесъл един и същ съдия - Николай Борисов.

Едното съдебно решение с оправдателна присъда е влязло в сила, като междувременно Веселинов е спечелил дело по Закона за отговорността на държавата заради неоснователно повдигнатите му обвинения. Сега на него трябва да му бъде изплатено обезщетение от 15 хил. лв.

Второто дело е приключило на първа инстанция на 8 ноември отново с оправдателна присъда. То е за сделка с общински имот, от която, според обвинението, са нанесени вреди на община Попово в размер над 300 хил. лв.

Протестиращите са представители на две граждански сдружения - "За Попово" и "Видовден". Те са внесли писмо в Окръжната прокуратура на Разград с искане оправдателната присъда да се протестира пред Окръжния съд.

Протестиращите искат още Инспекторатът на Висшия съдебен съвет да извърши проверка по случая.

Споделяне
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?