"Гражданските" депутати от РБ си избраха партия, да се спаси субсидията

Четирима минават към ДСБ, един към БЗНС

Петър Славов, Петър Москов, Радан Кънев, Гроздан Караджов. Сн.БГНЕС (архив)

Сложният организационен статус на Реформаторския блок (РБ), състоящ се от седем партии и Граждански съвет, се оказал проблем за получаване на законово полагащата му се субсидия и нейното разпределение, научи Mediapool. Поради тази причина се е наложило петимата депутати от РБ, които са гражданската квота, да се самоопределят официално към някоя от партиите в блока, към която да бъдат насочени и съответните субсидии.

Четирима от независимите депутати в РБ - Гроздан Караджов, Станислав Иванов, Петър Славов и Иван Иванов, в понеделник са заявили принадлежност към "Демократи за силна България" (ДСБ), а колегата им Мартин Димитров, който е бивш лидер на СДС, си избра БЗНС на Николай Ненчев.

Откъде започна проблемът

В началото на декември се е разбрало, че РБ няма да получава субсидия заради проблем с коалиционното споразумение.

Според резултата на изборите дясноцентристката формация има право на 3.21 милиона лева годишна помощ от държавата, за да извършва политическата си дейност.

От РБ са подали до Министерството на финансите споразумение между пет от партии в блока за начина, по който субсидията трябва да се раздели между тях. Това са ДСБ, "Движение България на гражданите", СДС, Народната партия "Свобода и достойнство" и БЗНС. Според документите от ЦИК за участие в изборите обаче коалицията е съставена от седем партии.

Някъде между ЦИК и финансовото министерство са изпаднали Християндемократическата партия и Българска нова демокрация (БНД), която успя да вкара един депутат - Борислав Великов.

Според кореспонденцията между Министерство на финансите и РБ, започнала на 5 декември, субсидията би се делила на седем партии, ако депутатите в блока не се разберат.

Според закона за политическите партии субсидията, отпускана на всяка коалиция, представена в Народното събрание, се разпределя между съставляващите я партии според коалиционно споразумение, а при липса на такова се разпределя пропорционално на броя на народните представители от отделните партии.

Решението

По този начин законът регламентира случаи, в които няма коалиционно споразумение и прилага принципа, че парите следват депутата. За да се случи това, обаче, народният представител не може да е "независим" или "гражданска квота", а трябва да принадлежи към определена формация.

По тази причина през уикенда в РБ са се разбрали непринадлежащите към никоя от партиите депутати да подадат декларация в МФ, с което да припознаят дадена формация и така да насочат полагаемите им се пари към нея. По този начин ДСБ, ДБГ, СДС, БЗНС, НПСД и БНД, които имат свои представители, ще получават средства от държавата, а нямащите народни представители християндемократи на Репуц не могат да оспорват субсидията да искат част от нея.

Споделяне

Още от България