Гражданските организации подкрепиха идеите на съдиите за реформа на ВСС

Група от 11 влиятелни неправителствени организации подкрепиха във вторник предложенията на Съюза на съдиите в България за прекрояване на Висшия съдебен съвет (ВСС). Преди две седмици съдиите лансираха пакет от мерки за реформа в системата. В тях попадна отдавна обсъжданата идея за разделяне на съвета на две различни колегии и въвеждане на пряк избор на членовете на ВСС от квотата на магистратурата.

Разделянето на ВСС на две има за цел да остави в ръцете на съдиите решаването на проблемите на съдилищата, а прокуратурата да има думата по отношение на собствената си институция и следствието. Предложенията включват още прекратяване на статута на ВСС като постоянно действащ орган, съставен от изолирани от системата юристи. Според съдиите по този начин ВСС ще бъде предпазен от прекаленото си бюрократизиране.

Мерките целят създаването на нов модел за избиране на членовете на съдебния съвет – а именно, да бъдат излъчвани от събранията на всички съдии и прокурори, а не както е сега – чрез делегатски събрания. Предвижда се също да бъдат създадени постоянни комисии към ВСС, съставени от действащи магистрати от всички региони и нива на системата.

Неправителствените организации настояват Народното събрание да запази правото си да излъчва половината (11 членове, бел.ред.) от изборните членове на ВСС, като петима от тях да бъдат посочени за колегията на съда и други шест за прокуратурата и следствието.

Неправителствените организации обаче искат парламентът да номинира само "общопризнати авторитетни юристи", а имената им да бъдат подлагани на широк обществен дебат поне 3 месеца преди гласуването им.

Списъкът с предложенията бе връчен на правосъдния министър Диана Ковачева във вторник. Неправителствените организации получиха шанс да участват активно в дебата за реформирането на ВСС в началото на януари. Тогава Ковачева, назначена наскоро за министър на мястото на Маргарита Попова, организира среща с тях за потушаване на напрежението, възникнало след като Народното събрание проведе непрозрачния избор на компрометирани персони в съдебния инспекторат.

Министърът поиска от неправителствените организации да представят своите идеи за промени в Закона за съдебната власт, които да бъдат внесени в Министерския съвет.

Предложенията бяха изготвени от съдийския съюз и се подкрепят от Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български хелзинкски комитет, Институт за развитие на публичната среда, Мрежа за гражданско наблюдение на съда и Център на НПО в Разград, Програма "Достъп до информация", РискМонитор, Програма за развитие на съдебната система, Център за изследване на демокрацията и Център за либерални стратегии.

"Проектът за промени предлага възможност България да даде адекватен по обхват, срок и същество отговор на съответните критики в междинния доклад на ЕК от преди седмица", смятат от неправителствения сектор. В доклада на ЕК се препоръчва България да предприеме реформа "из основи" на прокуратурата и ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?