Гражданските организации ще се регистрират като фирмите

архивна снимка БГНЕС

Агенцията по вписванията да извършва регистрацията на юридическите лица с нестопанска цел, прие Министерският съвет на своето заседание в сряда. Мярката цели повишаване на прозрачността на неправителствените организации (НПО) и намаляване на регулаторната тежест върху тях. Промяната засяга Закона за юридическите лица с нестопанска цел и трябва да мине през парламента.

Сега НПО се регистрират в окръжните съдилища, чиято администрация обикновено е затрупана с работа. После те имат задължение да подават всяка година информация и до регистъра за НПО към Министерството на правосъдието.

След приемането на закона всичко това ще отпадне, а прозрачността на гражданския сектор трябва да повиши. Регистрацията при Агенцията по вписванията означава по-ниски държавните такси, възможност за електронно подаване на документи и освобождаване на съдилищата от дела с ниска правна сложност.

Отделно Агенцията по вписванията ще публикува всички финансови отчети на НПО и отчетите за тяхната дейност, както се прави за фирмите. Процесът на пререгистрация трябва да се извърши до края на 2018 г. Организациите ще са освободени от държавни такси за пререгистрацията си.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?