Гражданските полети на летище Багдад временно са прекратени

Оглавяваната от САЩ коалиция в Ирак реши да прекрати временно гражданските полети на летището в Багдад след вчерашната ракетна стрелба срещу самолет на компанията Ди Ейч Ел, обяви днес военен говорител, цитиран от АФП.

За първи път днес коалицията официално потвърди, че транспортен самолет Еърбъс е бил улучен в събота от ракета земя-въздух, предаде АП.

Екипажът на самолета на Ди Ейч Ел докладва, че е бил "улучен от неизвестно оръжие" преди лявото крило на машината да избухне в пламъци, а наземният персонал видя две ракети, изстреляни във въздуха, посочи бригаден генерал Марк Кимит, заместник-директор по операциите в Ирак.

Генерал Кимит добавил, че е започнало разследване, но доказателствата показвали, че самолетът е бил улучен от ракета земя-въздух.

Лявото крило на самолета се подпали малко след излитането на машината от международното летище в Багдад и тя извърши принудително кацане. Никой от тримата членове на екипажа не пострада. Ди Ейч Ел прекрати полетите си до Багдад, временно спря полетите си до иракската столица и йорданската авиокомпания.

По БТА

Още от Свят