Българският хелзинкски комитет за радикалните искания:

Гражданските права са гарантирани единствено при политическа демокрация

Снимка: БГНЕС

Спазването на правата на гражданите е невъзможно, ако системата на представителната политическа демокрация не бъде запазена, за да се постигнат "колективни, представителни решения, които отговарят на обществения интерес от реформа и неотстъпване от законността".

Такава позиция разпространиха в понеделник от Българския хелзинкски комитет (БХК) по повод разрастващите се все по-радикални масови протести в цялата страна.

"Политическата демокрация е неделима от върховенството на закона. Тя се въплъщава изключително от институциите и процедурите, и без тях не е възможна. Стриктното спазване на законноустановения ред за вземане на политически и нормативни решения е единственият изход от настоящата криза", заявяват от неправителствената организация.

По повод "антисистемните искания, огласени на "кръгли маси" на 23 февруари от лица, самообявили се за "представители" на протестиращото хилядно, разнообразно гражданство" правозащитниците настоятелно припомнят, че всички институции и политически формации трябва "строго да се придържат към законността в държавата".

От БХК са на мнение, че единственият вариант да се случат бленуваните от демонстрантите реформи в избирателната система, здравеопазването и съдебната власт, е чрез запазване на политическата система "в нейните утвърдени граници".

"Извън изборния процес и експертно-консултативните форми на гражданско участие, самоназначили се за носители на обществения интерес лица нямат място във властта. Отслабена от няколко години антисистемно управление, българската държава има остра нужда да се закрепи върху основите на европейския правов ред – представителна демокрация, права на човека и върховенство на правото. Това са параметрите на цивилизования обществен живот", обобщават категорично от комитета.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?