Холандският посланик Том ван Оорсхот:

Гражданските протести в България отслабнаха, защото нямат конкретни искания

”Няма стабилност в реформите, а плановете се променят прекалено често”

Посланик Том ван Оорсхот

Гражданските протести в България отслабнаха, защото нямат конкретни искания, , заяви посланикът на Холандия в България Том ван Оорсхот.

”Гражданският протест е израз на липсата на доверие в политическото положение и показва, че обществеността не се чувства представена в парламента. За мен това е тежък проблем в България, защото демократичната система изисква мнозинството от населението да се чувства представено в парламента. От друга страна е хубаво, че гражданското общество изразява мнение, защото хората трябва да имат начини да си изразят мнението. Протестите бяха несъмнен знак, че хората са неудовлетворени от състоянието на нещата, но каква е тяхната същинска цел. За да подаде оставка правителството, това едва ли е верният път. Много по-градивно би било да има конкретни искания, за да може да се види дали политиците реагират на тези искания”, коментира дипломатът пред БНР.

Той посочи още, че няма стабилност в реформите в България, а плановете се променят прекалено често.

”През изминалата година и половина станахме свидетели на три правителства и всеки път има съществени промени вътре в правителството, в администрацията. Смятам, че бизнесът изисква предвидимост. Бизнесът иска да може да има доверие в системата. Бизнесът не обича несигурността. Така че цветът на правителството е без значение, но правителството трябва да бъде стабилно, да изпълнява задълженията си продължително време, да изпълни мандата си”, каза посланик Том ван Оорсхот.

Според него докладът на ЕК за България е балансиран и обективен:

”Доста работа остава да бъде свършена. Нужна е стабилност. Това, което Холандия изисква, е тези реформи да са устойчиви и необратими. Оценката за това дали докладът е положителен или не, е нещо много субективно. Тези две думи – необратимост и устойчивост, са много по-важни. Ние искаме да видим доклади, това е в интерес и на България, в които да се отчита, че тези реформи наистина се изпълняват. Това очаква Холандия от България”, каза дипломатът.

Той коментира още, че в момента темата ”Шенген” не е на дневен ред.

”Първо – искаме да видим какъв напредък е постигнала България. Другото важно нещо е, че докладът на ЕК отразява година и половина, през която 3 правителства се смениха. Сега действащото правителство разполагаше с половин година, за да доразвие реформите, следователно е много важно през идните месеци българското правителство да покаже, че е посветено на тази реформа и изпълнява препоръките на ЕК”, каза дипломатът.

Той отбеляза, че Холандия високо цени усилията на България  да охранява външната граница на ЕС.

”Смятам, че страната ви положи големи усилия да укрепи охраната на границата. Беше предприета една спорна мярка по изграждане на ограждения по границата. Понякога тази мярка се разглежда като опит за предотвратяване влизането на бежанци в ЕС. Трябва да направим разграничения между бежанци и нелегални имигранти. Мерките, които спират бежанците, ние не можем да ги приемем, но разбира се е съвсем логично да се направи нещо срещу наплива на нелегални имигранти”, каза дипломатът.

Том ван Оорсхот съобщи, че по последни данни само 80 българи са влезли в Холандия от 1 януари в търсене на работа.

По думите му притесненията в страната са от криминални деяния.

”Често българите стават жертва на такива практики. Има холандски, български организации, които се занимават с такава дейност. Това е следствие от свободното движение на работна ръка, на хора. Именно срещу това се опитваме да се борим.  … Има огромни възможности за България в рамките на ЕС. България е прекрасна страна, разполага с огромен потенциал, но това не се знае в ЕС”, каза холандският посланик.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?