Гражданският комитет на Едвин Сугарев ще издава вестник "Седем"

Граждански комитет "14-ти декември" започва да издава седмичен политически и коментарен вестник "Седем", съобщи националният координатор на комитета Едвин Сугарев.

Първоначалният тираж на вестника ще е 10 хиляди броя, допълни националният координатор. Първият брой ще излезе на 16 април.

В сряда гражданският комитет ще организира третата от създаването си досега дискусия. Този път темата ще е "Изборът на свободния свят: мир или Саддам".

Дискусията отново ще се проведе в аулата на Висшия институт по архитектура и строителство и на нея ще бъде представен публицистичният сборник "Изборът на свободния свят:Мир или Саддам".

В книгата са поместени статии на български и чужди автори, които описват водената от иракския лидер война срещу собствения му народ, разказа журналистът Калин Манолов.

Според него читателите ще си зададат въпроса как България се държи в този конфликт. Той допълни, че антивоенната позиция не е позиция, докато не може да даде алтернатива за разрешаването на конфликтите. По думите му пацифистичните настроения у нас са продукт на "несъстоялия се радикален антикомунизъм и напомнят световното левичарство от 70-те и 80-те години".

Със свои статии в сборника участва и иракският опозиционен журналист Мохамед Халаф.

Според него жертвите, които ще бъдат дадени в тази война, са много по-малко от тези, които се дават всяка година в Ирак. Той каза, че през 35-годишното управление на Саддам са убити 2 милиона иракчани, а още 4 милиона са емигрирали.

Мохамед Халаф определи своите съграждани като тела без души, които живеят в постоянни условия на страх и беззаконие. Той добави, че Саддам Хюсеин има химическо оръжие, но вероятно няма да го използва в тази война.

По думите му заплатата на месец за професор в университета в Ирак е между 5 и 8 долара.

По време на утрешната дискусията ще бъде прожектиран филм, свързан с жестокостите на иракския режим. Петнайсетминутният документален филм е предоставен от Американския културен институт, каза Едвин Сугарев. Той съдържа кадри от атаката на Саддам Хюсеин на 16 март 1988 г. над кюрдите с химическо оръжие.

Гражданският комитет "14 декмеври" предвижда да започнат обществени дискусии в Ямбол, Пловдив, Варна и Кюстендил. Първата ще бъде в Кюстендил на 17 април, като една от темите е какво премълчават медиите.

Сборници за конституционния дебат и за местните избори планува да издаде в близките месеци граждански комитет "14-ти декември", каза Едвин Сугарев.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?