Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Гражданският натиск не спря “натиска отгоре” за укриване на досиета

197 коментара
Гражданският натиск не спря “натиска отгоре” за укриване на досиета

Около 100 журналисти, социолози и общественици от гражданската акция “Чисти гласове” се събраха в сряда сутринта пред служебния вход на Народното събрание, за да призоват депутатите за цялостно отваряне на досиетата. Това не смути управляващото мнозинство, което със 107 гласа “за” срещу 42 “против” и 9 въздържали се реши да не се оповестява агентурно минало на  заемалите и заемащите длъжност началник на отдел и сектор в цивилното и военното разузнаване. Това означава, че няма да бъдат разсекретени всички досиета, какъвто беше първоначалният замисъл на законопроекта и за което призоваха от инициатива “Чисти гласове”.

НДСВ, ДПС и част от левицата, които също твърдяха, че са за цялостното разсекретяване на ДС архива, бяха убедени да променят позицията след среща с шефове на спецслужби при премиера Станишев. Там бе договорен и нов член в закона – документите на ДС, които няма да се оповестяват заради заплаха за националната сигурност, да бъдат регистрирани в отделен фонд под пряко разпореждане на председателя на комисията по досиетата.

Шефът на комисията по досиетата ще контролира спецархив

В сряда, при окончателното приемане на закона в пленарна зала, дясната опозиция възрази, че шефът на бъдещата комисия по досиетата се натоварва с прекалено голяма еднолична власт и ще е поставен под огромен натиск. Мнението бе подкрепено и от депутата от НДСВ Минчо Спасов, което не попречи на групата му да подкрепи исканите от БСП нови текстове. По един депутат от НДСВ и ДПС гласуваха против оспорваните текстове.

СДС и ДСБ предупредиха, че председателят на комисията по досиетата може да унищожи част от архива. “Може да го направи, защото негово е разпореждането, независимо какво преди това е решила комисията”, заяви зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова. По думите ѝ този председател “явно ще бъде споразумение и сделка в управляващата коалицията”, но ще бъде най-верен на бившите служби и компартията”.

Татяна Дончева от БСП опонира, че цялата комисия ще има достъп до архивите, за да може да прецени коя част от тях да бъде оповестявана. “Комисията на свое заседание и със свое решение трябва да приеме въз основа на доклад на съответния директор на специална служба кои от документите считат, че не трябва да бъдат разкривани публично”, разясни Дончева.

По време на споровете дясната опозиция заяви, че ако скрие определени досиета, парламентът ще покаже, че е зависим и че не може да защитава националните интереси. Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че с неразсекретяването на досиетата на разузнавачите се цели да се прикрият следите на изнесените чрез Първо ГУ на ДС от България капитали, които възлизали на 2 млрд. долара. “Основният апарат на Първо ГУ са отделите, там са хората, които са причинили сериозни неща за България, а вие сега ги скривате”, каза Костов.

Думите му предизвикаха шефът на Коалиция на България Михаил Миков, който обвини десните, че с изказванията си прикриват гузна съвест, за “ония години, когато използваха темата за досиетата, за да решават вътрешнопартийните си проблеми”. По думите му темата с досиетата не е най-важният проблем за българите, но въпреки това управляващите са имали политическа воля да го решат. “Чакат ни по-важни неща, чака ни много работа за Евросъюза”, каза Миков.

По време на дебата Волен Сидеров, лидер на “Атака”, обяви, че приемането на закона е доста закъсняло, че това трябвало да стане още през 1990 г.

“Дискусията е безинтересна, какво като Юнал Лютфи (зам.-шеф на НС от квотата на ДПС) или Ахмед Доган са работили за ДС и ние сега ги оповестим, какво ще постигнем с това. Те пак ще определят съдбата ни и ще са в парламента”, коментира Сидеров. “Какво като Гоце (агентурното име на президента Първанов) бъде разкрит, нищо”, допълни шефът на “Атака”, който не се притеснявал, че ще бъде отворено досието му, тъй като “не е бил съпричастен към бившите тайни служби”

Въпросът е как ще спрем достъпа на тези хора, които изброих, да стават президент, премиер, депутат и т.н. , каза Сидеров.  

С гласовете на мнозинството парламентът реши още да не се оповестяват документи, които биха увредили интересите на страната в международните отношения. Това ще става пак по мотивирано предложение на шефовете на спецслужбите до комисията по досиетата. Тя ще се произнася с решение, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

След гласуването на закона шефът на вътрешната комисия Николай Свинаров (НДСВ) обясни,че като мине малко време от “политическата пара, която се разнася сега, ще се види, че е приет един добър и работещ закон”.  Той заяви, че НДСВ, чиято първоначална позиция бе да се отворят всички досиета, е било убедено впоследствие в друга теза – да не се огласяват разузнавачите. Свинаров заяви, че нямало натиск от никъде за това решение.

Шефът на новата комисия да е гражданска фигура

Призив за подкрепа на медиите за приемане на закона за досиетата в първоначалния му вид отправиха миналата седмица депутати от управляващото мнозинство като Касим Дал и Татяна Дончева. По думите на Дал натискът за промени в проекта е “последната агония” на онези, които искат нещо да се скрие. Дончева обяви, че натискът идва от някой над парламента с власт, ресурси и интереси.

Макар сред присъстващите на мълчаливия протест да нямаше илюзии, че ще могат да опазят управляващите от неидентифицирания “натиск отгоре”, журналистът от БНТ Асен Григоров обясни, че това е важна акция от гледна точка на избора на бъдещата комисия по досиетата и най-вече на нейния председател.

"Защото паралелният архив, който се създава с новия текст в закона, ще бъде на разпореждане само и единствено на председателя", допълни той. В този смисъл това е ключова фигура и трябва да се постави искането председателят на комисията да бъде ясна и безспорна гражданска фигура, смята Григоров. Именно в такава посока ще бъде последващият натиск на “Чисти гласове”.

Събирането тук на фигури с присъствие в обществото и силни лични позиции показва, че интересът е жив и наистина има обществена енергия за пълното отваряне на архива на ДС, каза Асен Григоров в отговор на пропагандните тези на противниците на отварянето на досиетата, че темата не интересува гражданите.

Същинските връзки на политическата класа остават скрити

Председателят на медийната коалиция и инициатор на акцията “Чисти гласове” доц. Георги Лозанов смята, че от самото начало управляващите не са имали намерение да отворят досиетата докрай, а да оставят един “анклав”, който да не добие публичност, и в него са  същинските връзки на съвременната политическа класа.

Към подписката "Журналисти и публични фигури за пълно разкриване на досиетата на ДС” се присъединиха 120 души. Сред присъстващите журналисти бяха Галя Прокопиева, Петьо Цеков, Цветанка Ризова, Явор Дачков, Лили Маринкова, Зоя Димитрова, Ива Николова, Стояна Георгиева, Христо Христов, Румяна Червенкова, Иво Инджев и др. Пред парламента бяха политологът Иван Кръстев и негови колеги от ЦЛС, Евгений Дайнов, Андрей Райчев, актьорът Йосиф Сърчаджиев, режисьорът Явор Гърдев.

Пред парламента се събра и група привърженици на ДСБ, които освиркваха депутати от мнозинството и влязоха в стълкновение с лидера на “Атака” Волен Сидеров, като му подвикваха “лумпен”, “фашист” и “нещастник”.

Нито шефът на вътрешната комисия Николай Свинаров, който официално предлага текстовете за гласуване в пленарна зала, нито някой друг от депутатите обърна внимание на мълчаливия протест. Единственото изключение би лидерът на ДСБ Иван Костов, който малко след 9 сутринта излезе отпред. "Обещавам да бъдем твърди и ясни, ще кажем защо сме против скриването на най-важните фигури - ще направим всичко, което зависи от нас, уверявам ви", каза той.

И лидерът на ГЕРБ се включи в подписката

По-късно пред парламента се появи и лидерът на новоучредената партия ГЕРБ Цветан Цветанов с председателя на гражданското сдружение ГЕРБ Душана Здравкова, които също се включиха в подписката.

Двамата налетяха на групата привърженици на ДСБ, които ги освиркаха, а Цветанов се впусна да ги убеждава, че не е комунист и че ГЕРБ е за пълно разсекретяване на досиетата.

Обществото трябва да знае кой кой е в държавата, заяви Цветанов и припомни, че уставът на партията им забранява хора от ДС да заемат ръководни постове в ГЕРБ.

“Това е протест срещу цялото безобразие, което стана с тия досиета, икономическата мафия на България е скрита зад тия досиета”, заявиха събралите се пред парламента граждани. Те смятат, че има паралелна власт, която се води от агентите на ДС в управлението и неслучайно казват, че с отварянето на досиетата се прави опит за подмяна на политическия елит. “Но кой елит – това е елитът, изграден от ДС”, заявиха протестиращи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

197 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Софиямски
  #199

  .

 2. STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SVERIGE
  #198

  Да се избере TURCHIN за Комисията по досиетат, - http://www.stefan-tcholakov.com/ Да се избере за Комисията по досиетат, - ..... - " Човекът на ДПС в комисията за досиетата с фалшива диплома? Орхан Исмаилов станал магистър по право за четири години " - ..... - та има на кого де ебем матата му юдейски престъпническа съ всите ордени и масонски ложи ! На турците ще им лапаме курците ! Или смърт за убииците на България ! - СтефанЪ д-рЪ ДИМИТРОВЪ ЧолаковЪ - Ш В Е Ц И Я

 3. Пантерата
  #197

  Ако искаш "А", помисли си, дали съм права!Не бих могла да създавам сандали като тазсутрешните по БТВ- първо Сугарев и Йордан Василев (праведните) плюят Костов, а след това Костов обяснява какво е станало. И то в момент, когато хора берат душа след ужасна катастрофа! Такава активност ли искаш "А" от мен?! И имай предвид, че ти си много отговорен за думите си, защото с теб започват всички азбуки-дръж се като водач на човешките познания и разбери, че не искам нищо за себе си, но за България и българите

 4. цар Самуил
  #196

  Само така. С тебе съм.

 5. Мавъра
  #195

  .

 6. Мавъра
  #194

  време?Хе-хе.

 7. Пантерата
  #193

  Не исках да занимавам форумците с моя живот-не съм важна персона.Драги, А, работила съм и в България и в Африка с хора от цял Свят! Където работих се мерих като връх с американци дори и с всички. Оставих специалисти с различен цвят на кожата за чудо и приказ- химици, не политици! Това ми е гордостта! Когато ме достигнеш, момче, ще приема твоите съвети! Аз съм учена да не ям незаслужен хляб и с крадльовци не се меря! Дори и не се боря с тях-те винаги ще са по-силни, но там, където аз не бих стъпила даже. Не е работата за мен, млади човеко, а за България-не разрешавам да я хулите-мен хулете. Нали затова съм си избрала животински НИК?!

 8. A
  #192

  Wapros an sebeuwajenie i dostojnstwo e sled kato chiowek raboti da wijda rezultatite ot truda si kakto i promiana w materialnoto si sastoianie. Ako li ne zanchi ili che ne raboti ili che niakoj krade negowia trud. I ako Panterata raboti tolkowa mnogo i edwa swarzwa dwata kria zanchi che niakoj krade... E ne e li otgowornost na panterata da poiska smetka na tozi nikoj za okradenia si trud? Inak wsichko e obshti prikazki kuh patriotiwzam tip westnik i Ludmila Jiwkowa i malodushie.

 9. A
  #191

  Ami to zatowa BG e na towa deredje - pano e s hora deto obichat da gi komandwat. Ima i bezdomni kotki i kucheta taka che komandiri bezboj. Tochno raj za "panterata". A kolkoto do towa dli w Bg shte ostanat hora - razbira se - winagi nekadarnici neudachnici i tezi deto obichat da gi komandat shte ima w izobilie.

 10. Пантерата
  #190

  Ена и аз като следвах миех чинии в Мензата за супа или боб каквото остане! Колкото за това, че всички ще се махнат-ако намерят по-добро от майка България-да ми се обадят! Ако решат да останат-да не наричат Народа и България с грозни думи! А ти още ли не разбра, че израза кого ще управлявате не ме късае? Аз дори домашните си не управлявам! О, ако можех! Но преценил Господ, че не трябва да управлявам никого, освен себе си и така ме създал! Ена, последното изречение е за закачка! И въпреки това-вярно! Има една изхвърлена котка пред блока и с нея даже сме приятелки и тя ме командва!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.