Гражданският съвет към ВСС започна работа със заплахата от саморазпускане

Първото заседание на Гражданския съвет при ВСС. Сн. БГНЕС

Представителите на неправителствените организации ще напуснат Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет, ако членовете на кадровия орган на магистратурата покажат нежелание за диалог.

Това беше посланието след първото заседание на консултативния орган от НПО, който започна работа в понеделник. Обществените организации заявиха намерение да поставят за обсъждане темите за свръхнатовареността в съдебната система, случайното разпределение на делата, създаване на ясни правила за назначение на шефовете в магистратурата и предотвратяване на конфликта на интереси сред съдиите, прокурорите и следователите.

В Гражданския съвет членуват 17 обществени и съсловни организации. Неговата работа започна със скандал, след като ВСС не допусна членството в него на Движение “България на гражданите”. Мотивът бе, че неправителствената организация към партията на Меглена Кунева не е реализирала проекти в сферата на съдебната власт.

Другата организация, която бе отхвърлена, бе варненското Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА). Варненците са известни основно покрай протестите срещу проекта “Алея Първа” и контрола, който упражняват върху Община Варна.

Реалната работа на съвета, който трябва да упражнява граждански контрол върху ВСС, ще започне на 11 февруари, когато ще бъде обсъден проект на правила за работата му.

“И сегашният ВСС не стартира по очаквания към него начин. Да се надяваме, че ВСС ще даде възможност на гражданския съвет да бъде коректив”, каза Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

“ВСС силно се нуждае от легитимен партньор, защото доверието към него е критично ниско. Направи ми добро впечатление как започна нашата работа. Не мога да се нарека голям оптимист (за работата на Гражданския съвет), а съм по-скоро - умерен оптимист”, каза Георги Милков от сдружение на НПО - Разград.

Според Йосиф Герон от Съюза на юристите в България основният тест пред ВСС ще бъде начинът, по който се разглеждат предложенията на Гражданския съвет. “Така ще се разбере дали има чуваемост или се действа на принципа “Кучето си лае, керванът си върви. Никой тук (от членовете на Гражданския съвет) няма да се съгласи да играе ролята на параван (на ВСС)”, каза юристът.

Той разказа как си представя работата с ВСС – по модела на американския брак. “Преди американските сватби се пита: Който има да говори, да говори сега или да замълчи завинаги. Ние трябва да си казваме всичко, преди да се вземат решенията”, допълни Герон.

Представителите на гражданските организации се обединиха около мнението, че ще дадат шанс на ВСС да докаже, че се вслушва в техния глас, но предупредиха, че няма да толерират липсата на диалог.

“Аз ще идвам на тези заседания доста отдалеч. Няма никакъв смисъл само да стоя тук и да пия минерална вода”, каза Георги Милков от НПО - Разград.

Още през 2008 година предишният ВСС взе решение да сформира граждански съвет, който да го подпомага в работата му, но заради множеството скандали, неправителствените организации отказаха да участват в заседанията му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?