Гражданският сектор поиска прозрачност от новия антикорупционен шеф

снимка БГНЕС

Девет големи неправителствени организации призоваха в петък новоизбрания шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев да организира работата на институцията при максимална прозрачност и ясни правила.

"Още в самото начало комисията следва да посочи като свой главен приоритет изработването на такива правила, които да гарантират прозрачност на вземането на решенията. Още повече, че прозрачността е основно средство за превенция на корупцията, а превенцията е в основата на дейността на новосъздадената комисия", се казва в отвореното писмо на организациите.

Тя настояват антикорупционната комисия да публикува всички досегашни решения на Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси, която се вля в новата институция. Организациите смятат, че трябва да се публикуват и всички бъдещи актове на антикорупционната комисия.

"Само така обществото ще има ясна представа за работата на комисията, механизмите чрез които се вземат решенията в нея и резултатът от тях. Само така ще бъдат избегнати и съмненията в манипулиране на правилата и политическа намеса в работата ви. Само така, още в самото начало ще отправите силно послание към обществеността, че комисията няма да бъде просто поредният орган, който да изпълнява поръчки с неясен политически произход", се казва в писмото на гражданските организации.

То е подписано от Антикорупционния фонд, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български Хелзински комитет, Програма "Достъп до информация", Институт за пазарна икономика, Асоциация "Прозрачност без граници", РискМонитор и Център за либерални стратегии.

Споделяне

Още от България