Гражданският сектор притеснен от бездействието срещу купуването на гласове

Неправителствени организации обявиха, че са обезпокоени от възможността да няма никакви промени в изборното законодателство и от минималните мерки, предприети от тройната коалиция два месеца, след подписването на обществения договор, предвиждащ мерки срещу купуването на гласове.

В сряда Гражданска коалиция за свободен и демократичен избор организира дискусия за една от ключовите мерки в предложенията им за прекратяване на търговията с гласове – въвеждане на регионални преброителни центрове на изборите това лято.

Изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Диана Ковачева отчете, че към днешна дата няма дори и на първо четене разгледан законопроект, който да визира проблема за купуването на гласовете и само един внесен законопроект за създаването на регионални изборни центрове от ДСБ.

В средата на януари всички парламентарно представени партии подписаха предложен им от девет неправителствени организации документ, целящ прекратяване на корумпирания вот. Т.нар. "обществен договор" бе приет безрезервно от всички политически формации с изключение на БСП, ДПС и коалиция "Напред", гравитираща около бизнесмена Христо Ковачки.

БСП и ДПС са против въвеждането на регионални преброителни центрове, а "Напред" изразиха несъгласието си със задължаването на партийните дарители да превеждат по банков път суми над 2 минимални работни заплати.

В сряда представители на парламентарната опозиция, ГЕРБ и НДСВ потвърдиха подкрепата си за регионални преброителни центрове, но БСП потвърди съмненията си към мярката и даде ясно да се разбере, че не биха я подкрепили.

Председателят на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев обясни, че регионалните избирателни центрове биха прекъснали връзката между редица нелигитимни и незаконни сценарии на равнище секционни комисии и контролирането на вота. Освен това в различни избирателни системи и общества от Ирландия до Албания не е дала резултати, които да създават съмнения, че не е ефективна.

Според депутата от БСП Мая Манолова обаче чрез въвеждането на центровете може да се реши частично контролирането на вота, но може да се създадат други много по-опасни възможности за фалшификация на изборния процес. По думите ѝ контролирането на вота не се осъществява само с преброяването на бюлетините в секционните комисии, а и чрез заснемане на гласуването и други методи.

Трудно щяло да се гарантира и пренасянето на бюлетините до регионалните центрове. Освен това мярката щяла да изисква и допълнителни финансови средства. Евентуално изчезване на изборни урни щели да създадат възможност за оспорване на изборните резултати.

"Защо да не се въведе гласуване по пощата, гласуване чрез пълномощник – също са решения защо да не ги въведем и тях", отбеляза Манолова.

Депутатът от ДСБ Екатерина Михайлова каза, че е редно в малкото оставащо време до изборите да се въведат регионалните преброителни центрове, просто защото за друго няма време. Според нея основният начин за решаване на проблема с купуването на гласове е избирателната активност и не е правилно да се съсредоточава вниманието само върху една мярка.

Тя обясни, че с регионалните центрове ще се пресече контролираният вот и припомни, че освен купуване на гласове с пари, върху свободния избор на гражданите се влия и чрез други сфери на влияние - физическо насилие, принуда от работодатели да се гласува за тяхната партия, тъй кат могат да загубят местата си и други.

"Намираме се в шизофренната обстановка в момента – не знаем какво ще има в изборното законодателство и кога ще са изборите – българските граждани и опозицията поне не знаят. Това поставя под въпрос свободен и демократичен ли ще ще изборът, ако не знаем какви ще са правилата няколко месеца преди изборите", коментира Михайлова.

Представителят на ГЕРБ Цветомир Паунов също даде подкрепа за мярката, отбелязвайки обаче, че няма да има воля от страна на управляващите за реални промени в изборното законодателство.

"ГЕРБ е партията, която най-много страда от купуването на гласове", оплака се той.

"Българската държава очевидно не разполага с ресурсите да предотврати лавинообразното нарастване на нарушенията на гражданските права по отношение на свободния избор. Лавинообразно нараства и купуването на гласове и контролирания вот и всички други негативни практики, които на практики обезмислят демократичния вот", аргументира необходимостта от регионални центрове Огнян Минчев.

Социлогът Димитър Димитров от Гражданска коалиция за свободен и демократичен избор представи специална изборна урна за гласуване в секционните комисии. Урната се затваря с няколко пломби, фалшифицирането на които е изключително трудно, и чрез нея подадените гласове щели да се превозват до регионалните преброителни центрове.

Споделяне

Още по темата

Още от България