Гражданският сектор реагира остро на антиромските призиви на Тренчев

С остри и гневни реакция неправителственият сектор в България се противопостави на призивите на синдикалния лидер на КТ "Подкрепа" срещу ромското население в страната. Не само представители на ромски организации, но и правозащитни и други сдружения оцениха като расистка идеята на Константин Тренчев да се създадат паравоенни формирования на граждани срещу разрастващата се ромска престъпност.

Саморазправата не е средство за разрешаването на сериозния социален проблем с ромското население, който се корени в липсата на образование и работа, коментира пред Дарик радио Йонко Грозев, зам.-председател на Българския хелзинкски комитет. Според него целта на Тренчев е да предизвика скандал и медиен интерес, а не да допринесе за разрешаването на проблема.

Такива призиви трябва да стреснат всеки български гражданин, коментира и Румян Сечков от фондация С.Е.Г.А. - една от 14-те организации, подписали разпространения в четвъртък официален протест срещу изявлението на синдикалния лидер.

Паравоенни формирования могат да съществуват само в една слаба държава, в държава пред разпад, каквато България в момента не е, допълни Сечков.

В официалния протест се заявява, че е недопустимо представящи се за национално отговорни лидери да призовават към етническа конфронтация. 14-те организации изразяват притеснение, че такъв род изявления увреждат имиджа на България в момент, когато страната е на финалната права на присъединяването си към ЕС.

Повечето от неправителствените организации в Стара Загора също определиха идеите на Тренчев като незаконни и нетолерантни, ескалиращи напрежение, вместо да решат проблемите на малцинствата.

Подкрепа за призива на синдикалния лидер дойде от пловдивската организация на ВМРО-БНД, и според която по селата и градовете трябва да се създадат въоръжени отряди за отпор на битовите престъпления.

Действията на ромите - следствие, а не причина

Ако в България се изчисти дървената мафия, съвсем естествено и ромите ще престанат да се занимават с незаконна сеч като средство за препитание, коментира Сечков случая с горските стражари, пребити край Самоков от група роми. Именно този инцидент бе използван от Константин Тренчев като повод за стряскащите му призиви.

Трябва да търсим причините, а не да се борим винаги със следствието. И при сечта на горите, и при кражбите на метали проблемът тръгва от фирмите, които изкупуват незаконно придобитата стока, посочи представителят на фондация С.Е.Г.А. Сечков уточни, че това в никакъв случай не намалява конкретната отговорност на ромите, пребили преди дни горските стражари.

"Ромите са отишли да крадат дърва, които не могат нито да изядат, нито да изгорят, защото изсичат огромни количества. Но могат да ги продадат. Въпросът е на кого ги продават и какво прави властта не само с ромите, но и с тези, които изкупуват, защо няма осъдени?", риторично запита Сечков.

Ако няма създадена система, в която ромите да се включат с незаконните си действия, те няма да ги предприемат, допълни той.

Тренчев пречи, вместо да помага за решаването на ромските проблеми

Вместо да помагат, подобни изявления пречат за намирането на дългосрочни решения на проблемите с ромската общност, коментира Йонко Грозев от Хелзинкския комитет.

Според него основния проблем се корени в бързото и масово изключване на ромската общност от пазара на труда веднага след промените в България в началото на 90-те години, довело и до отпадането на ромите от системата на образованието.

Основните усилия трябва да са насочени към включването на ромите, и то от ранна възраст, в образователната система, смята Грозев, според когото това може да стане само с усилията на цялото общество и сериозна политика от страна на държавата. Правозащитникът смята, че към този момент няма подобно разбиране от страна на българското общество.

Лидерът на "Подкрепа" се оправдава

Лидерът на КТ "Подкрепа", който във вторник предрече тежък междуетнически конфликт, ако не се вземат спешни мерки, днес вече бе смекчил изказа си.

Пред Би Ти Ви Тренчев обясни, че декларацията му не целяла да посочи ромите като единствените извършители на престъпления. "В случая ромите са визирани като част от хората, извършващи престъпления. Но тъй като тази битова престъпност - кражбите по селата и джебчийството по градовете, е предимно тяхно занимание, затова ги споменаваме поименно. Аз съвсем не казвам, че сред другите етноси няма престъпност. Има, разбира се", оправда се Тренчев.

Той посочи и че "Подкрепа" имала идеи за създаване на трайна заетост за безработните роми. Вместо да метат градинки по социалната програма на правителството за по няколко месеца, тези хора могат да се оземлят и да се включат в различни програми, подпомагащи селскостопанския бизнес, каза Тренчев.

Синдикалният лидер обаче отново защити идеята си за доброволни граждански въоръжени формирования, които щели да са бариера срещу дребната, но широкомащабна престъпност, с която полицията не може да се справи.

Нито едно сериозно изследване не потвърждава, че дребната престъпност, която се свърза най-често с роми, е най-сериозният проблем на престъпността в България като последици и за икономиката, и за обществото, опонира индиректно Йонко Грозев.

В декларацията си 14-те организации пък напомнят, че от извършителите на престъпления трябва да се търси индивидуална отговорност, независимо от тяхната етническа принадлежност, религия и пол, а не всички хора от един етнос да се поставят под общ знаменател.

Още от България