Гражданско "не" за подялбата на Македония

Под мотото "Гражданите казаха не на подялбата", македонските медии отразяват масовата демонстрация в понеделник вечерта в Скопие против предложения от правителството законопроект за децентрализация на страната.

Проектът, който е част от мирното споразумение между македонското правителство и етническите албански бунтовници през 2001 г., дава по-големи права на албанското малцинство, под чийто контрол ще преминат няколко общини. Последното породи масови протести на жителите на засегнатите райони.

Над 20 000 души демонстрираха в понеделник пред сградата на македонския парламент срещу правителствения проект и срещу "етническата подялба" на Македония, предаде АФП. Протестът, организиран от опозиционните македонски партии, се проведе в първия ден на дебатите по проекта в македонския парламент.

Много македонци се опасяват, че прилагането на закона ще доведе до федерализиране на страната, което според тях е първият етап към евентуалното създаване на Велика Албания, отбелязва АФП.

За разлика от ескалацията на напрежението в Струга - една от общините, която ще мине под албански контрол, вчерашният протест премина спокойно, след като организаторите му се отказаха да блокират входовете на парламента, коментират агенциите.

Западните медии отбелязват, че спорната териториална реформа е подкрепяна от Европейския съюз, но правителството в Скопие е пропуснало да информира гражданите на страната както трябва и те разбират децентрализацията като начало на разделението на Македония.

Коментира се и че темата за децентрализацията е обединила за първи път скараната опозиция.

Подгизнала от проливния дъжд, тълпата призова правителството да подаде оставка, съобщава за митинга Ройтерс.

Ние сме против изнудването и шантажа, цитира АП бившия премиер Никола Клюсев. По думите му планът за децентрализация е резултат на натиск от страна на етнически албански лидери.

"Този въпрос не може да бъде решен от парламента. Той трябва да бъде решен от народа," каза лидерът на Либералната партия Стоян Андов пред протестиращите, някои от които държаха плакати с надписи "Предатели" и "Вие разделяте Македония".

В. "Дневник" коментира, че граждани от цяла Македония са изразили на митинга в Скопие протеста си срещу проектозакона на правителството. Лидерите на опозиционни политически партии, представители на граждански сдружения и на неправителствени организации, както и публични личности призоваха кабинетът на СДСМ да оттегли проектозакона от парламента.

В информациите си македонските медии акцентират и върху драконовските мерки за сигурност, предприети от полицията.

Под заглавие "Военна психоза в Скопие", в. "Вест" пише, че повече от 6000 полицаи са били ангажирани за защитата на депутатите. Според ежедневника, подобни мерки не са предприемани от 1999 г. насам по време на косовската криза и посещението на президента на САЩ Бил Клинтън. "Вест" публикува и коментара на възрастна гражданка, видимо раздразнена от това, че трябва да заобикаля неколкостотин метра, за да се добере до собствения си дом, който е в близост до сградата на парламента. Нейният въпрос към полицаите, охраняващи района, бил: "Нима ще ударите по народа само за да защитите шейсетина души, които седят в Собранието?"

Вестникът допълва, че водещата партия в управляващата коалиция в Македония СДСМ е предупредила организаторите на митинга "да не се повтаря Струга, тъй като МВР е добре запознато със закона и правомощията си".

Паралелно с протестите и дебатите в македонския парламент по законите за децентрализацията, върви и събиране на подписи за свикване на референдум по въпроса. Досега са събрани 90 000 подписа от необходимите 150 000, предаде македонската телевизия А1. Организаторите ще се опитат да осигурят необходимите гласове до края на август, когато изтича срока, за да принудят парламентът да насрочи референдум за или против предлаганата децентрализация.

Медиите коментират, че ако се стигне до референдум не е ясно дали предвидените за есента местни избори в Македония ще могат да бъдат проведени, както и дали правителството изобщо има интерес от такива избори.

Споделяне

Още от Балкани